Поширення
На Україні розводять як декоративну і плодоягідну рослину.
Заготівля і зберігання
Використовують плоди. Оскільки достиглі плоди швидко псуються, їх для тимчасового зберігання і транспортування збирають недозрілими. Ягоди добре зберігаються заморожені і висушені.
Хімічний склад
У плодах А. к. багато аскорбінової кислоти (813—1400 мг%), є цукри (4,2—9,8%), органічні кислоти, дубильні, пектинові і барвні речовини тощо. В листках знайдено флавоноїди, лактони, сліди сапонінів; у коренях — алкалоїди (0,03 % ). Флавоноїди (катехіни) є й у деревині і пагонах.
Використання
Ягоди А. к. використовують як протицинготний, глистогінний, кровоспинний (зокрема, при маткових кровотечах) і болетамувальний засіб, при лікуванні туберкульозу легень, бронхіальної астми, коклюшу та карієсу зубів. Корисно вживати ягоди А. к. при ослабленні і виснаженні організму внаслідок перенесення інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій перевтомі, гострих і хронічних хворобах шлунка і кишечника. Вживають ягоди А. к. свіжі і перероблені на варення, повидло, мармелад.
Кам’янець-Подільський - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові
Кам’янець-Подільський - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові
Відкриваємо Україну. Печера Кришталева - одна з найбільших печер України
Кришталева печера (Кривченська) - карстова печера в гіпсах. Знаходиться в селі Кривчому (Тернопільська область). Одна з найбільших печер в Україні.
Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років
Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...