Найбільший гризун із підродини полівок. Довжина тіла близько 30 см, хвоста 23 см, вага у середньому 1 кг та більше. Задні ноги довші за передні з плавальними неповними перетинками. Колір хутра на спині світло- коричневий, сірувато-пісочний, охристо-рудий. Саме хутро пишне, густе та тепле. Батьківщина ондатри - Північна Америка. В Україні її акліматизація почалась з 1944 р. У 15 областях, в тому числі і на Сумщині, було випущено 16 тис. цих тварин.

Ондатра полюбляє селитися на озерах, ставках, болотах, річках, меліоративних та інших канавах з багатою водно-болотною рослинністю. Вона добре плаває, пірнає, може знаходитися під водою до 5 хвилин, але по суші бігає не дуже швидко. Ондатра добре прижилася, поширилась, поголів’я її збільшилось.

Основна їжа ондатри – це соковиті корені та стебла осокових рослин, очерету та інших водних рослин. Перевагу віддає рогозам, стеблам водяного горіху. Харчується вона і тваринною їжею. Вживає молюсків, жаб, маленьких раків і навіть рибу, але переважно загиблу.

Ондатра — тварина навколоводна, тому будує своє житло в норах, які риє у схилах бе-регів (як правило, вони не довгі і сягають 2-4 м). Якщо водойма тиха і тварину не турбують, вона будує хатки з відмерлих старих водяних рослин, гілок, сухої трави і моху; хатки у діаметрі і по висоті можуть бути більше 1 м. Не треба плутати їх з хатками бобра, які значно більші і збудовані з гілок дерев. У середні житла ондатри розташовані одна або кілька житлових і кормових камер.
Ондатри мешкають парами. Гон у них від-бувається ранньою весною, коли з’являються розливи води на льоду. За рік буває два і навіть три приплоди. Вагітність триває 25-26 днів. Мав місце випадок, коли ондатра навела 16 малюків, але таке відбувається дуже рідко. В умовах області вона приводить 4-6 малят за один раз. Дітлахи народжуються дуже маленькими, вагою десь біля 20 г, сліпими і зовсім без волосся. Але вже через два тижні вони можуть плавати, а через місяць починають самостійне життя.

У ондатри багато ворогів. Її знищують лисиця, єнотовидний собака, європейська норка, болотні луні, шуліки і, навіть, великі соми та щуки.

Взимку ондатра приносить чималу користь на водоймах області, підтримуючи віддушини у льодовому покриві, вона тим самим рятує рибу від задухи.

 


    фейсбук