Виробництво заліза на території України відоме з часів Київської Русі. У багатьох місцях Полісся його виплавляли з болотних залізних руд на деревному вугіллі ще в XIV-XVI століттях. Відкриття покладів залізної руди і кам'яного вугілля на півдні України поклало початок створенню тут великого району чорної металургії Росії.

Перша в Україні доменна піч була задута у 1800 році на Луганському чавуноливарному заводі, а перший чавун в Україні було отримано у 1873 році на Юзівському (Донецькому) металургійному заводі. У 1913 році на Півдні (в межах України) вироблялося 68 процентів чавуну та 57 процентів сталі всієї Росії.

 Головні підприємства чорної металургії зосереджені на Донбасі (Макіївка, Донецьк, Єнакієво, Алчевськ), Придніпров'ї (Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Нікополь, Запоріжжя, Дніпродзержинск), Криму (Керч), у Приазов'ї (Маріуполь). Найбільша в світі доменна піч діє на Криворізькому металургійному заводі. Найбільший в Україні листопрокатний стан продуктивністю до 6 мільйонів тонн сталевих листів на рік діє на маріупольському металургійному заводі "Азовсталь".

В Україні вперше в світовій практиці запроваджено метод використання природного газу в доменних печах. На сучасному етапі виділилася нова підгалузь чорної металургії - порошкова металургія, або металокераміка, яка дозволяє отримувати такі поєднання металів, які звичайним шляхом отримати неможливо (Бровари Київської області).

Перше підприємство кольорової металургії виникло в Донбасі, де у 1887 році став до ладу Микитівський ртутний завод, що працював на місцевих покладах кіноварі. Пізніше тут було збудовано Костянтинівський ртутний завод, сировина для якого надходила з Далекого Сходу, Північної Осетії та Кузбасу. У сучасній структурі виробництва кольорової металургії провідне місце посідає алюмінієва промисловість. Основні підприємства галузі - глиноземний завод у місті Миколаєві, Запорізький і Броварський алюмінієві заводи, завод алюмінієвих сплавів у Свердловську (Луганська область). Виробництво магнію ведеться у Калуші (Івано-Франківська область), титану і магнію - у Запоріжжі, титан добувається і збагачується також в Іршанську (Житомирська область), Криму, ртуть добувають у Микитівці (Донецька область), феронікель випускають у Побужжі (Кіровоградщина). Значну частину кольорових металів (мідь, олово, свинець) Україна завозить з інших країн. Майже четверту частину товарної продукції кольорової металургії України складає виробництво вторинних кольорових металів.


    фейсбук