МОРСЬКИЙ ДРАКОНЧИК. Trachinus draco L. Морський дра-кончик, скорпіон, змійка — це назви однієї з риб Чорного моря. Тіло його видовжене, стиснуте з боків, із спинного й черевного боків оточене довгими (спинним та анальним) плавцями жовто-зеленуватого кольору. Спина сірувато-жовта, черевце світле. Передній спинний плавець чорний, його промені колючі. Чорну облямівку має і хвостовий плавець.

Морський   дракончик — найотруйніша   з , чорноморських риб. Отруйні залози містяться біля основи колючих променів першого спинного плавця і біля шипа на зябровій кришці. Якщо наступити на цю рибу або необережно її взяти, вона може поранити. Одночасно до рани потрапляє і отрута риби. Поранений спершу відчуває гострий наростаючий біль, у нього посилюється виділення поту, послаблюється дихання, вражене місце напухає. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, може наступити параліч, втрата мови, а інколи навіть смерть. Тому при уколах дракончиком необхідно негайно звертатись до лікаря. До цього рану рекомендується обмити спиртом, хлороформом, концентрованим розчином перманганату калію або теплою водою, а також витягти з неї уламки колючок, якщо вони є.

Морський дракончик веде придонний спосіб життя. Він швидко закопується грудними і черевними плавцями в пісок, залишаючи відкритими тільки очі, рот й спинний плавець. Закопавшись, він очікує здобич. Це дрібні риби, наприклад бички, креветки, дрібні краби. Під час полювання орієнтується переважно за допомогою органів зору та бічної лінії. З наближенням жертви на відстань ЗО—40 см хижак блискавичним рухом кидається на неї, широко розкривши рота, хапає її.

Незважаючи на те що морський дракончик має отруйні залози, його можна споживати, видаливши перед цим шипи й спинні плавці. Та оскільки він не досягає значних розмірів і не утворює значних скупчень, промислового значення в Чорному морі не має.

 


    фейсбук