У столиці запрацював перший центр психологічної терапії за допомогою собак (каністерапії) InNikos.

Про це повідомляє Укрінформ.

Проєкт зі створення центрів каністерапії, який нещодавно стартував у Києві, - це терапія за допомогою собак, яка здатна позитивно впливати на психоемоційний стан людини.

У київському осередку центрів каністерапії InNikos працюють фахівці з психології та кінології, які мають щонайменше п’ять років досвіду роботи у цій сфері.

В основі терапії за участі собак лежить тісний зв’язок, який може зародитися між людиною та твариною. Найголовніша робота з пережитим травматичним досвідом та проблемами із психоемоційним станом клієнта відбувається завдяки комунікації з психологом. Собака при цьому допомагає створити атмосферу безпеки та відкритості на сеансах.

Собаки, що задіяні у терапевтичному процесі, проходять суворий відбір. До участі у сеансах допускаються лише тварини, які пройшли ретельні ветеринарні огляди, легко йдуть на контакт, спокійно реагують на незнайомі ситуації та галас.

“Собака повинна не терпіти, а любити і хотіти. Ми вважаємо, що допомога одному за рахунок іншого - неможлива. Тому і собака повинна отримувати задоволення від спілкування з людьми, і люди повинні отримувати задоволення від спілкування з собакою”, - наголосила кінолог та адміністратор центру Дар’я Резніченко.

І хоча в Україні терапія за допомогою собак не регламентована на законодавчому рівні, собаки, що працюють у центрі, обов'язково мають міжнародні сертифікати: IAHAIO, PADA або ASB.

Заняття у Центрі проходять у двох форматах — групових та індивідуальних.

Клієнтами Центру можуть стати люди, які відчувають стрес та тривогу, пов’язані з пережитими травмами, нестачу підтримки, страх, занепокоєння, гнів та труднощі в адаптації до нових реалій життя. Зокрема, клієнтами Центру можуть стати: внутрішньо переміщені особи, військові, ветерани, сім’ї та діти військових, постраждалі від війни.

Усі заняття з каністерапії відбуваються у центрі на безоплатній основі.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці благодійного фонду Royal Canin Foundation. Цей фонд було створено у Франції у 2020 році з метою формування в суспільстві розуміння ролі домашніх тварин у здоров’ї та добробуті людей.

Фото: Укрінформ


    фейсбук