Османський мандрівник та дослідник XVII століття Евлія-челебі залишив опис про Білгород-Дністровську фортецю. На той час місто було центром Аккерманського санджаку – провінції Османської імперії.

Про це пише «Район.Історія».

Як зазначає дослідниця Олександра Шутко, Евлія-челебі був родичем тодішнього намісника міста Озі (нині – Очакова на Миколаївщині) Мелека Ахмеда-паші й працював на нього здебільшого як посланець.

За його словами, фортеця Аккерман мала три шари високих стін та троє воріт, двоє з яких – невеликі й виходили на річку Дністер, а одні – міцні залізні й звернені на схід. Коло цих воріт на той час стояли потужні гармати, за допомогою яких 1484 року османи підкорили фортецю.

Евлія-челебі, який був у захваті від фортеці та міста, писав:

«Цитадель являє собою чотири гідні наслідування башти, подібні до галатської (вежа в стамбульському районі Галата). Ці майстерно збудовані, дивовижні, величезні вежі розташовані одна всередині іншої. І протягом багатьох століть у кожній із них накопичувався зернистий порох. У цій внутрішній фортеці стоїть звернений на Дністер королівський палац, у якому живе комендант».

Аккерманська фортеця, або Бі́лгород-Дністровська фортеця — історико-архітектурна пам'ятка та найбільша фортеця України. Була споруджена за часів Пізнього середньовіччя (XIII — XV століття) на місці руїн античного поліса Тіра. Розташована в м. Білгород-Дністровський Одеської області.

Фото: vidviday.ua


    фейсбук