У Києві в Національній музичній академії ім. Чайковського відбулося відкриття виставки «Прийшли, заспівали, перемогли!», присвяченої історії світових гастролей Української республіканської капели та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Проєкт дуже актуальний, він присвячений історії світових гастролей Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича. Ця виставка є освітньою, і спрямована вона на студентську аудиторію та академічне середовище. Це історія перетворення української пісні ”Щедрик” на колядку дзвоників Carol of the Bells. Але це не тільки історія про тріумф української музичної культури, тріумф "Щедрика" та української композиторської школи. Це також історія про українську культурну дипломатію, про спротив України російському терору, про боротьбу України за незалежність від Росії", - сказала під час презентації авторка проєкту, дослідниця історії «Щедрика» та культурної дипломатії України, засновниця Інституту Леонтовича Тіна Пересунько.

Вона зазначила, що на виставці представлені матеріали з українських, європейських та американських інституцій, деякі з них публікуються вперше.

Науково-освітній проєкт «Прийшли, заспівали, перемогли!» приурочений до 100-річчя південноамериканської прем’єри «Щедрика» й передбачає експонування та презентацію упродовж 2024 року у 10 університетах України однойменної мандрівної освітньої виставки.

"Для нас дуже важливо, що сьогодні саме у нас відкрилась ця виставка...Я думаю нашим викладачам буде цікаво привести сюди студентів і показати цю історію. Це дійсно історія нашої держави, її становлення, історія становлення хорового мистецтва. Для нас велика честь приймати таку виставку", - сказав ректор музичної академії Максим Тимошенко.

Під час заходу також відбулася презентація книжки Тіни Пересунько «Щедрик. Відома пісня з невідомою історією», опублікованої за підтримки Відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні з метою безкоштовного поширення в українських університетах і бібліотеках.

Упродовж лютого-березня проєкт має бути представлений в Національному університеті "Києво-Могилянська академія", а також у Київському національному університеті ім.Тараса Шевченка. Далі виставка має поїхати до регіонів України.

Фото: Укрінформ


    фейсбук