В'ЯЗ ГЛАДЕНЬКИЙ
Поширення
Росте розсіяно по всій території України в широколистяних лісах.
Сировина
Використовують кору, заготовлену навесні, і листя. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад
Листки містять азотисті (15,9%) і безазотисті (43,9 % ) речовини, сирий жир (2,9%), сиру клітковину (8,6%), каротин (285,8 мг % ), аскорбінову кислоту (225 мг % ) тощо; в корі є дубильні речовини.
Фармакологічні властивості і використання
Рослина має кровоспинні й протизапальні властивості. В народній медицині відвар кори всередину вживають при водянці, хронічному ревматизмі, як протипростудний засіб; зовнішньо — як протизапальний засіб.
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...
Його називають «Каньйоном Диявола»
Актовський каньйон – це унікальне місце, де ансамбль стрімких скель і гранітних валунів поєднується зі світом рослин. Його називають «Каньйон...
Замок «Паланок» - це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію (фотозвіт)
Надзвичайний історичний пам'ятник ХІV-ХVII століття, знаменитий своєю архітектурою - замок «Паланок» так оригінально названий через споруджені...