ГОРОХ ПОСІВНИЙ
Поширення
Походить з південної Європи. Широко вирощують як зернобобову рослину.
Сировина
Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини, і насіння. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад
Насіння Г. п. містить 26-27 % легкозасвоюваного білка, багатого на незамінні амінокислоти (цистин, лізин, триптофан, тирозин, метіонін та інші), крохмаль (бл. 50%), жири (0,6-1,5%), вітаміни A, B1, B2, E, РР і С, каротин, інозит, холін та солі калію, фосфору і марганцю.
Фармакологічні властивості і використання
Рослина має сечогінні та гіпоглікемічні властивості й використовується при нирковокам'яній хворобі й цукровому діабеті. Зелений горошок ко¬рисно вживати хворим на анемію. З потовченого на борошно зеленого горошку готують маски для оздоровлення шкіри обличчя. Припарки з горохового борошна прикладають до наривів і чиряків. З сухого насіння готують супи і каші; зелений горошок вживають свіжим, консервують, заморожують. ПРОТИПОКАЗАНО вживати горох при подагрі, гострих нефритах, загостренні запальних процесів шлунка і кишечника, при хронічній недостатності кровообігу.
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...
Озеро Світязь - найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні
Розташований Світязь неподалеку смт Шацьк, центру відновленого в 1993 році району.
Українське лікувальне озеро Кунігунда ніколи не замерзає і дозволяє відчути невагомість
Озеро Кунігунда - це соляне озеро, концентрація солі в якому досягає 146-150 %, а вода в цих місцях має підвищену концентрацією брому. Кунігунда...