ЗІРОЧНИК СЕРЕДНІЙ
Поширення
Росте по всій території України на засмічених місцях, біля жител, як бур'ян у садах і на городах.
Заготівля і зберігання
Для виготовлення ліків використовують траву (Herba Stellariae mediae), яку збирають з квітучих стебел протягом усього часу цвітіння рослини. Зібрану траву 4—5 годин пров'ялюють на сонці, а потім досушують під наметом або в теплому приміщенні. Сухої сировини виходить 20 % . Зберігають у сухому місці. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад
Трава містить сапоніни, аскорбінову кислоту (до 65 мг% ), каротин (понад 23 мг% ), токоферол, флавоноїди, дубильні та інші речовини.
Фармакологічні властивості і використання
Рослина відома в народній медицині багатьох країн. Вважають, що рослина поліпшує діяльність серця і стан нервової системи, зменшує різні больові відчуття, спиняє кровотечу, загоює гнійні рани й розсмоктує пухлини різного походження, виявляє протизапальну, антисептичну та протицинготну дію. Настій трави або сік свіжої рослини вживають при захворюваннях печінки і жовчного міхура, легень (особливо при кровохарканні), при кривавому блюванні, геморої, а також при тиреотоксикозі. Настоєм трави промивають очі при запаленнях і лікують початкові стадії помутніння рогівки (катаракта). Зовнішньо міцний настій у вигляді примочок використовують при хворобах шкіри (вугри, порізи, висипи, гнійні рани), у вигляді ванн — при набряках ніг і нервовому збудженні. До лікувально-профілактичного харчового раціону (особливо при хворобах легень, серця, печінки та нирок) включають салати з молодого свіжого листя і пагонів. Про запас рослину квасять і маринують.
Затоплена церква у Ржищеві - оповита легендами
Складно повірити, але колись на тому самому місці, де нині розлилося водосховище, розташовувалося мальовниче українське село Гусинці.
Букові праліси Карпат - перлина світового значення (фото)
Букові праліси Карпат — це транснаціональний серійний природний об'єкт, що складається з десяти окремих масивів, які розташовані вздовж осі...
Озеро Кагул - український вирій
Кагул – це українське озеро, яким неможливо намилуватися.