ОГІРОЧНИК ЛІКАРСЬКИЙ
Поширення
Огірочник лікарський розсіяно росте майже по всій території України.
Заготівля і зберігання
З лікувальною метою використовують траву (Herba Boraginis) або квітки (Flores Boraginis) огірочника. Заготовляють сировину під час цвітіння рослини. Сушать її під укриттям на вільному повітрі або у провітрюваному приміщенні, розкладаючи тонким шаром. Сухої трави виходить 20 % . Готову сировину зберігають у коробках або в невеликих торбах. Свіже листя вживають у їжу як салат. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад
У траві огірочника є до 30 % слизистих речовин (полісахариди), сапоніни, дубильні речовини (до 3 % ), ефірна олія (сліди), органічні кислоти (яблучна, лимонна), смоли, флавоноїди, алантоїн, каротин (3,4 мг% )7 вітамін С (до 17), розчинна кремнієва кислота, солі магнію і марганцю, нітрат калію та ін.
Фармакологічні властивості і використання
Народна медицина визнає огірочник лікарський як засіб, що має сечогінні, потогінні, протизапальні, пом'якшувальні та легкі послаблюючі властивості, він позитивно впливає на обмін речовин, регулює роботу серця, зміцнює нервову систему, збуджує апетит. Вживання настою з квіток або трави огірочника показане при запаленнях сечових шляхів, при гарячкових станах, кашлі, плевриті, при ревматичних болях і болях у шлунку, при слабкій серцевій діяльності та кардіоневрозі, нервових захворюваннях, подагрі й шкірних хворобах. Салати із свіжого листя огірочника вживають як кровоочисний, вітамінний та як такий, що запобігає виникненню запальних процесів у нирках і кишечнику, засіб, у випадках підвищеного нервового збудження, роздратованості. В гомеопатії застосовують есенцію із свіжого листя рослини.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — настій (1 столова ложка трави або 1 чайна ложка квіток на 200 мл окропу, настоюють до охолодження) по чверті склянки 4 рази на день, підсолоджуючи цукром; столову ложку суміші (порівну) трави огірочника лікарського, хвоща польового та споришу звичайного настоюють 30 хвилин на склянці окропу, проціджують і вживають по чверті склянки 3— 4 рази на день як сечогінний засіб; салат: порізану дрібними кусочками варену картоплю посипають пошаткованим листям огірочника і цибулі, солять, перемішують, заправляють вершками (на одну варену картоплину беруть 100 г огірочника,40 г зеленої цибулі і 20 г вершків; сіль — на смак).
Арбузинський каньйон одне з найкрасивіших місць України
Арбузинський каньйон Арбузинський каньйон – це молодший брат Актовського каньйону. Названий так, бо крізь валуни вперто пробиває собі дорогу річка...
Відкриваємо Україну. Печера Кришталева - одна з найбільших печер України
Кришталева печера (Кривченська) - карстова печера в гіпсах. Знаходиться в селі Кривчому (Тернопільська область). Одна з найбільших печер в Україні.
Фортеця Меджибіж одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України
Меджибізький замок – легендарне давньоруське укріплення, що успішно протистояло татарським навалам. Місто розкинулося на високому лівому березі...