ПОРХАВКА ГІГАНТСЬКА
Поширення
Росте на пасовищах, у садах і листяних лісах по всій території України.
Заготівля і зберігання
Збирають порхавку гігантську у серпні — жовтні. Придатні для вживання лише молоді, з білим м'якушем гриби. Використовують свіжими і сушать про запас тільки в день збирання, поки м'якуш чисто-білий. Перед сушінням плодові тіла подрібнюють на тонкі скибочки.
Хімічний склад
М'якуш свіжого гриба містить антибіотик кальвацин, понад 5% білків, у т. ч. близько 4% засвоюваних. Фармакологічні властивості і використання Виділений з плодового тіла порхавки гігантської кальвацин має протипухлинні властивості. В народній медицині П. г. використовують як кровоспинний і дезинфікуючий засіб.
Відкриваємо Україну. Печера Кришталева - одна з найбільших печер України
Кришталева печера (Кривченська) - карстова печера в гіпсах. Знаходиться в селі Кривчому (Тернопільська область). Одна з найбільших печер в Україні.
Озеро Світязь - найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні
Розташований Світязь неподалеку смт Шацьк, центру відновленого в 1993 році району.
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...