СИВЕРСІЯ ГІРСЬКА
Поширення
Зустрічається в Карпатах на субальпійських і альпійських луках.
Заготівля і зберігання
Використовують корені, зібрані восени, Їх миють і сушать на сонці, а при поганій погоді — в протопленому, добре провітрюваному приміщенні. Зберігають у сухому місці. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад
Корені містять дубильні речовини, флавоноїди, сапоніни, летку олію та смоли.
Фармакологічні властивості і використання
Відвар коренів вживають при шлунково-кишкових захворюваннях (проносах, гастриті) після 3-денного голодування, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гострих і хронічних холециститах, циститах і цистопієлітах, при меноолігореї та геморої. Як зовнішній засіб відвар використовують для полоскань при пародонтозі, гінгівітах і стоматитах.
Найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди
На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою...
Цілющі води «Української Швейцарії»
Цілющі води «Української Швейцарії» В мальовничій гірській долині, залитій сонячним промінням, беруть свій початок цілющі джерела Східниці.
В Україні знаходиться центр Європи
Хочете побувати у центрі Європи? Тоді Вам обов’язково слід відвідати Закарпаття. Адже у центрі Європи знаходиться географічний центр Європи. Точне...