ХАМСА
Хамса — найчисленніша риба Азово-Чорноморського басейну. В Азовському морі вона тільки нагулюється і розмножується. На зимівлю великі табуни риби мігрують у Чорне море і збираються на глибині 60—70 м, де температура води не нижча 7—8°. З настанням весни вони залишають ці місця і розповсюджуються по акваторії моря. Коли вода прогріється до 15°, хамса починає розмножуватися. Правда, найінтенсивніше вона нереститься при температурі 19—26°, тобто в червні — серпні, а взагалі нерест триває з квітня до вересня. Ікру відкладає порціями, кількість яких не встановлено. В окремих самок налічується до 50 тис. ікринок. Нереститься хамса переважно вночі. Ікра тримається у верхньому одно-метровому шарі води, але окремі ікринки опускаються на глибину 20—25 м. Серед ікри риб, що тримається у верхньому шарі водної товщі, ікра хамси найчисленніша. На всій площі моря (423 тис. км2) одночасно може бути 8.10і2 ікринок. Проте з кожного мільйона ікринок народжується не більше 6, а інколи не більше 2 тис. личинок, з яких значна кількість також гине.
Незважаючи на це, чисельність хамси велика. Добувають її різними неводами, а також приваблюють за допомогою електричного світла.
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...
Найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди
На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою...
Кам’янець-Подільський - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові
Кам’янець-Подільський - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові