Потужне фортифікаційне укріплення, що постало в період протистояння між Росією та Австро-Угорщиною. Побудоване на російсько-австрійському кордоні в 1890 р. за наказом царя Олександра III для захисту львівської залізниці. Дубенський форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Ззовні він оточений глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами. В центральній частині форту зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи, прокладені під другим земляним валом. Там розташовувались житлові, складські та господарські приміщення для артилерійської роти та штаб коменданта форту. Периметр форту складений зі 105 так званих безпечних казематів і, щоб до них потрапити, треба було подолати подвійну лінію оборонних рубежів.

Форт мав численний гарнізон (у казематах форту могло розміщатися 800 осіб) та був добре озброєний (оснащений далекобійними гарматами великого калібру).

Проте вважається, що з точки зору військової інженерії проект виявився невдалим. Форт так і не використовувався за призначенням. Зараз у занедбаному стані і поступово руйнується.


    фейсбук