Сирецький дендрологічний парк розташований в історичній частині правобережжя Києва — Сирці. Має статус «Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення». Основою сучасного парку став показовий парк декоративних культур при квітковому господарстві, закладений в кінці 19 століття власником господарства, німцем Мейером. До сьогодні збереглися екземпляри і декоративні ландшафтні групи з участю тиса далекосхідного посадки 1875 року, туї східної — 1895 року, ялин Енгельмана і колючої — 1900 року, а також клену гостролистого, дубу звичайного, липи дрібнолистової того ж періоду посадки. Із загальної території парку 6,5 га, історична частина займає близько третини площі. Тому можна сміливо стверджувати, що цьому парку більше 125 років.

Парк може пишатися дуже великою колекцією видів туї (тільки декоративних форм туї західної в парку більше 25); берези — більше 20 таксонів, у тому числі і дуже рідкісних для України видів — паперова, Ермана (кам'яна), даурська, вишнева; єлей — більше 25 таксонів, ялин — близько 20 таксонів. Також широко представлені види роду горіх, клен, ялиця, спірея, рододендрон, барбарис, жимолость.

На сьогодні колекція рослин дендропарку нараховує понад 900 таксонів. Переважна кількість видів декоративних рослин — інтродуценти, в тому числі і досить рідкісні для кліматичних умов України — ліріодендрон тюльпановий (тюльпанове дерево), платан західний, гінкго дволопатеве, метасеквоя, софора японська та інші. Деякі з наявних видів рослин занесені до Червоної книги України - мікробіота перекрестнопарная, сосна кедрова європейська, самшит колхідський, дзвіночок карпатський, бересклет карликовий і багато інших. Рослини висаджені не в систематичному порядку, а за принципом їх декоративного використання в садово-парковому будівництві, а ландшафтні групи і композиції створювалися з дотриманням принципів ландшафтного дизайну. Тому в парку багато яскравих прикладів умілого поєднання рослин в ландшафтних групах, чудово створених архітектурно-художніх композицій і пейзажів.


    фейсбук