Кременчуцький скарб

 У 1984 році в Кременчуці під час земляних робіт на Бульварі Пушкіна знайдено скарб із срібних та золотих виробів вагою 30 кг.

З знайдених речей не можна було скомплектувати жодного набору.

Кілька столових срібних наборів російського виробництва, а також японські срібні чарки, уламки і цілі золоті та срібні вироби, а також золоті монети, які були кваліфіковані як колекційні.

На речах стояли різні монограми. Жодна сережка чи запонка не мала пари. Два срібні кубки з рельєфним зображенням Наполеона у Кремлі та пожежі Москви 1812 році, певне, були частиною серії, присвяченої війні 1812 року. Були дивні речі невідомого призначення, наприклад, величезний з жовтим відтінком камінь у срібній позолоченій оправі без слідів кріплення.

Масивний золотий ланцюг та золотий браслет, ширший ніж металевий браслет від чоловічого годинника, товщиною – міліметри три. Два чи три портсигари. На одному з них був напис “Доктору Соколову в День ангела”.
Скарб датується за роком випуску найновішої знайденої монети (російська срібна монета 1916 р.). Серед речей була мексиканська монета, китайська та римський динарій.

За однією з версій, це речі, награбовані під час революції 1917 року, можливо, двома злодіями і розділені навпіл. Знайдене і було однією із цих половин.
Бульдозеристи отримали по чотири тисячі радянських рублів (тобто 25% від вартості скарбу).

Кременчуцький скарб відправили в cховище цінностей СРСР у Москві.


    фейсбук