Тіло подовжене, низьке, покрите дрібною лускою. Голова сплющена з боків, як у щуки. На кістках ротової порожнини розташовуються зуби. Спинний плавець високий, за ним знаходиться жировий плавець. Хвостовий плавець сильно виїмчастий. Спинна частина тіла і голова сірого кольору, засіяні чорними плямами. Бока світліші, ніж спина, черево біле. З боків тіла у молодих особин є кілька темних смуг.

Лосось дунайський мешкає на ділянках річок з бурхливою течією і крупнокаменистим дном, у водоспадів і гребель. Наприкінці жовтня він пересувається в передгірні ділянки річок. При цьому статевозрілі особини збираються на відкритих глибоководних плесах, тоді як сеголетки і статевонезрілі риби частіше зустрічаються на кам'янистих перекатах. У грудні- Січні вони переміщаються за течією ще нижче, де і мешкають до весни. З настанням весняного водопілля лососі пересуваються для нересту в верхів'я річок.

Нереститься при температурі води не нижче 4 "С. Ікрометання відбувається на дрібних місцях з піщаним або галькові дном.

Плодючість самок лосося змінюється з віком. Наприклад, в басейні Прута у чотирьохрічної самки довжиною 48 см і масою 2,2 кг виявлено близько 4,6 тис. ікринок, а у десятирічний довжиною 89 см і масою 5,5 кг - 11,7 тис. Статевозрілість лосося настає в чотирьох-п'ятирічному віці. У нерестовий стаді самців у 7 разів більше, ніж самок.

В Пруту сеголітня молодь лосося до жовтня - листопада досягає довжини 30-33 см. Приріст довжини тіла риб на другому році життя становить близько 9-10 см, в наступні роки він зменшується до 5-7 см. Самки десятирічного віку можуть досягати довжини 84 см . Зустрічаються лососі довжиною до 150 см і масою до 15 кг.

У річках Тересва та Теребля молодь лосося дунайського довжиною 10-12 см харчувалася личинками веснянок і одноденок, а також повітряними комахами (жуками, мурашками тощо) і рибами. У старшому віці він харчується тільки рибами, розміри яких з віком лосося збільшуються. У Черемоші в шлунках лосося частіше виявлялися піскар, бистрянка, головень, вусань, підкаміньщик, рідше - верхівка й інші риби.

Лосось дунайський водиться у верхніх і середніх течіях Тиси та її приток, а також у Пруті та Черемоші. Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства лов лосося дунайського заборонений. Він включений в «Червону книгу».

 


    фейсбук