ГОЛОВЕНЬ. Leuciscus cephalus (L.). Серед представників виду ялець, який також належить до родини коропових, найвідомішими й найціннішими є головень та в'язь і менш відомими та малоцінними — ялець, ялець-андруга та бобирець. Л останніх трьох видів ялець живе у басейнах майже всіх річок України, тоді як ялець-андруга — у річках Закарпаття, бобирець — у пониззях Дніпра, Південного Бугу та деяких річок Азовського моря. Ці риби не бувають великих розмірів.

У головня широколоба голова з чітко окресленим великим ротом і красиве циліндричне тіло, вкрите великою лускою. Спинний та анальний плавці злегка заокруглені, хвостовий плавець виїмчастий. Товста спина зелено-чорна, боки сріблисто-жовті. Спинний та хвостовий плавці темно-сині, грудні, черевні та анальний плавці оранжеві.

У теплу пору року головень живе там, де піщані та піщаногалькові перекати, уступи з глинястим дном, що межують ІЗ спокійними плесами, де він може завжди заховатись. Його можна побачити за великими корчами, каменями, поблизу кущів, що нависли над водою, а також під крутими берегами. — житель річок з чистою, багатою на кисень водою.

Тому головень не живе у пониззях великих річок, водосховищах із сповільненою течією та в озерах.

Молоді особини тримаються табунами, старші — переважно поодинці. У табуни головні збираються в період розмноження. Для цього плідники гуртуються на ділянках річок із швидкою течією, де кам'янисте, піщано-галькове дно. Температура води в цей час не нижча 15°. Ікру самки відкладають на глибині 0,30—0,50 м. Нерест порційний. У самок головня з верхньої течії Дністра, довжина яких 22—37 см, виявлено від 9,7 тис. до 52,4 тис. ікринок. Через 3—7 діб з ікринок викльовуються личинки.

Головень — всеїдна риба. Він живиться нитчастими водоростями, стеблами й листками рослин, рибою (бичками, верховодками, пічкурами та ін.), молюсками, черв'яками, раками та іншими тваринами. Молоді риби поповнюють свій раціон рачками, личинками комах, а також комахами, що падають на поверхню води з прибережних дерев та заносяться вітром.

У перші три роки життя головень росте найінтенсивніше, пізніше річні прирости зменшуються. Встановлено, що в передгірських ділянках річок він росте краще, ніж у гірських, що пов'язано, мабуть, з температурою води у водоймах та інтенсивністю живлення.

Це цінна риба, але рідко чисельність її досягає промислового обсягу.

Найчастіше головень є об'єктом спортивного та любительського ловіння. Збільшенню кількості цієї риби сприяють заходи щодо зменшення забруднення річок та їх зарегулювання.


    фейсбук