БІЛИЗНА. Aspius aspius (L.). Серед наших коропових риб найбільшим хижаком є білизна. Тіло її видовжене, міцне, стиснуте з боків, укрите великою лускою. Рот великий, кінцевий, нижня щелепа довша за верхню. Тільки в білизни на нижній щелепі є горбик, який під час закривання рота входить у виїмку на верхній щелепі. Широка спина зелено-чорна, боки й черево сріблясті, спинний та хвостовий плавці сірі з чорними кінцями, решта плавців червонувата.

Хоч білизна й хижак, їй властиві всі ознаки родини коропових. На щелепових та інших кістках рота зубів немає. Вони є тільки на нижньоглоткових кістках. Ними риба подрібнює їжу, яка надходить до стравоходу в деформованому стані. По стравоходу їжа потрапляє в кишечник, довжина якого становить 96% довжина тіла. У зв'язку з тим, що шлунок білизни невеликий, вона живиться відносно дрібними організмами.

Білизна їсть два рази на добу, переважно в ранкові та надвечірні години. Найінтенсивніше це відбувається в червні — липні. Дорослі риби живляться верховодкою, пічкуром, пліткою та іншими рибами, які тримаються у товщі води. У цей час білизна тримається табунами і полює на здобич групами, зосереджуючись у місцях, де річка круто змінює напрям течії.

Молодь білизни поїдає жуків, личинок комах, рачків, водяних кліщів та мальків риб.

Росте білизна найшвидше на першому році життя. У цей період довжина її тіла близько 14 см і маса — майже 50 г. У наступні роки прирости довжини тіла зменшуються. У п'ятирічному віці довжина тіла білизни досягає понад 40 см, а маса — близько 1 кг. У віці понад 10 років довжина її досягає близько 1 м, а маса — до 8 кг.

Білизна — цінна риба, але чисельність її невелика. Це досить цікавий об'єкт любительського рибальства. М'ясо білизни смачне, але в ньому багато дрібних міжм'язових кісточок.


    фейсбук