МАРЕНА. Barbus barbus (L.). Серед коропових риб марена вважається однією з найсильніших й найхитріших. Вона тримається у місцях з швидкою течією і чистою водою, де перебуває у постійному русі. У зв'язку з цим у неї надзвичайно струнке, майже циліндричне тіло, вкрите дрібною лускою, яка міцно сидить у шкірі. Рило видовжене, на кінці верхньої губи є два маленьких вусики. Ще два довших вусики містяться в кутках рота. Спинний плавець короткий, але високий. Останній нерозгалужений промінь його має пилкоподібні зазублини. Верхня частина тіла зеленувато-жовта, нижня — білувата.

Марена, особливо у старшому віці, в табуни не збирається, постійно тримається у придонній зоні поблизу скель, паль тощо. Тут вона живиться черв'яками, личинками комах, рачками, молюсками, а в присмеркові години виходить на мілкі місця, де споживає рослинні об'єкти. Значні скупчення утворює на місцях зимівлі та під час нересту. В нерестових косяках, які складаються переважно з близьких за розмірами особин, їх буває по кілька десятків. Часто вони зосереджуються на місцях постійного літнього перебування, а в гірських річках можуть підніматись угору по річці до висоти 400—500 м над рівнем моря, тобто в місця, де живе форель.

Місцями нересту є ділянки річок з кам'янистим дном, швидкою течією і глибиною до 1,2 м. Це здебільшого перекати. Першими на нерестовищах з'являються самці, де тримаються 3—5 днів до приходу самок. Нерест відбувається при температурі води 15—16°. Ікра спочатку приклеюється до каменів, а потім змивається водою і заноситься під камені, де інкубується. Нерест триває із середини травня до середини червня. Ікру самки відкладають окремими порціями, у зв'язку з чим у зрілих яєчниках виявляється кілька груп ікринок: оранжеві — діаметром 2—2,6 мм, світло-жовті — 1—1,7 мм і прозорі — діаметром від 0,5 до 0,85 мм. Є ще безліч мікроскопічних ікринок діаметром 0,1—0,2 мм, які, дозрівають пізніше.

Росте марена досить інтенсивно. Наприклад, у річках Закарпаття щорічні прирости її тіла досягають 7—9 см. У трирічному віці довжина тіла інколи досягає понад ЗО см, а на сьомому-восьмому році життя — 50—60 см, маса до 3 кг.

Марена — риба швидкотекучих вод. Тому у водоймах із регульованим стоком вона зникає. Об'єктом промислу буває рідко, проте рибалки досить часто полюють на цю обережну і швидку рибу.


    фейсбук