МОРСЬКА ЛИСИЦЯ. Raja clavata L. Морська ЛИСИЦЯ — скат. На відміну від катрана вона пристосувалась до придонного способу життя, що й позначилося на будові тіла. Воно стиснуте не з боків, як у більшості риб, а в спинно-черевному напрямі. За формою тіло нагадує ромб, краї якого оточені ніби великими крилами з широкою основою. Це грудні плавці. Під час плавання по їх краях біжать хвилі. Коли одна з них доходить до хвостового відділу, на зміну їй від голови піднімається друга. В цей час відкривається то темний спинний бік, то білий черевний. Тіло закінчується довгим хвостом з маленькими плавцями. Голова майже не відділяється від тіла. Про її наявність свідчать лише досить великі очі. За очима знаходяться два отвори — бризкальця. На нижньому боці тіла, ближче до переднього краю голови, містяться ніздрі, за ними — рот і п'ять зябрових щілин. Великою кількістю зубів тварина роздавлює черепашки молюсків і панцири крабів. У дорослих риб уздовж середньої лінії спини є ряд великих шипів. Великі шипи й маленькі шипики розкидані по всьому тілу.

Морська лисиця досягає довжини трохи більше 1 м. Найчастіше зустрічаються риби довжиною не більш як 60 см і масою 3—5 кг.

У Чорному морі морська лисиця живе на глибинах до 100 м при температурі води 7—18°. На далекі відстані не переміщується. У листопаді—лютому табуни морської лисиці скупчуються на місцях зимівлі хамси й ставриди, які є основними об'єктами її живлення. З потеплінням морські лисиці переміщуються для розмноження у прибережні ділянки; причому першими підходять самки, потім — самці. Самка відкладає від ЗО до 500 яєць, розмір яких досягає 3—5 см. Яйця містяться в рогових капсулах, які мають прямокутну форму з чотирма ріжками по кутках.. За допомогою ріжків та пучків ниток по боках яйця вони підвішуються серед вородостей. Довжина капсули без ріжків — 6—9 см, з ріжками — до 11 см, ширина — 5_7 см. Через чотири-п'ять місяців з яйця виходить мальок, 'лику на березі Чорного моря іноді можна побачити коричневі мішечки серед викинутих після шторму водоростей. Це і < зовнішні оболонки яєць морської лисиці. їх інколи нази-мшоть «гаманцями русалки».

Удень морська лисиця лежить на дні. Якщо її сполохнути, иопа швидко зривається з місця, зкаламутивши воду. Пропливти певну відстань і опустившись на дно, риба знову каламутить воду. Каламуть осідає на її тілі, маскуючи тварину.

Морська лисиця живиться вночі. Морська лисиця — єдиний представник риб Чорного моря, що має електричний орган. Він тягнеться по боках хребта і охоплює три чверті хвоста. Причому початок хвоста заряджений позитивно, кінець — негативно. Якщо слухати крізь динамік генеровані розряди, то вони нагадують віддалений грім. Електричні явища в морської лисиці ще не вивчені.

 


    фейсбук