В Роменському р-ні в заплаві Сули на площі 1515,7 га розкинувся Біловодський гідрологічний заказник загальнодержавного значення. Він знаходиться між селами Біловоди, Москалівка, Попівка, Перекопівка та інш.

Рослинний покрив заказника досить різ-номанітний. У ньому переважають водна, прибережно-водна, болотна та лучна рослинність. Здалека привертають увагу по берегах заток і стариць суцільні зарості очерету та рогозу ву-зьколистого. Особливо значні площі вони за-ймають в обводнених місцях біля с. Попівка, де можна побачити чимало різних водних рослин. Поверхню невеликих водойм вкривають ряски мала та триборозенчаста, водяний різак алоевидний, рдесник плаваючий. Затишні затоки прикрашають квіти латаття білого та глечиків жовтих. В центральній частині заплави суцільні зарості утворює рогіз вузьколистий. Тут можна зустріти водяну сосонку ланцетовидну, кушир темнозелений, водоперицю. Вздовж русла Сули поруч з плямами стрілолиста, піднімаються суцвіття кулястих квіточок їжачої голівки прямої.

На підвищеннях розкинулись луки, де зе-лений килим утворюють осоки. У густому травостої привертають увагу червонувато-лілові квіти чистецю болотного, зростають тут ситник членистий, вовконіг європейський. На цих луках можна зустріти фіолетово-червонуваті суцвіття та плямисті листки орхідеї — пальчатокорінника травневого, зенесеного до Червоної книги України. В більш понижених місцях переважають трав’яні болота, на яких нерідко суцільні зарості утворює лепешняк великий. Чисельними видами тут є бекманія звичайна та осока гостровидна.

Зрідка у заказнику зустрічаються ділянки засолених лук. Під ярусом розрідженого очерету в них зростає покісниця розставлена. Тут відмічений ряд видів галофітів — мешканців засолених місць. Виділяються темно-коричневі суцвіття бульбокомишу морського, плями куги Табернемонтана із червонуватими суцвіттями, смуги тризубця морського. Під наметом цих рослин можна побачити солерос європейський.

В притерасній частині заплави тягнеться смуга вільшняків. Особливо великі площі вони займають між селами Попівка і Біловоди. У ві-льшняках негустий підлісок утворюють верба попеляста, крушина ламка та смородина чорна. В травостої переважає очерет, великі плями утворюють осоки гостровидна та омська, а також чистець болотний, гадючник в’язолистий. Виткі стебла пасльону солодко-гіркого та плетухи звичайної надають цим лісам загадкового вигляду.

В заказнику можна зустріти болотяну черепаху. В густих прибережно-водних заростях знаходять притулок численні птахи. З регіонально рідкісних видів на території заказника трапляються сіра, руда та велика біла чаплі, бугай, бугайчик. У заболочених вільшняках в кількості 2-4 пари гніздиться журавель сірий, занесений до Червоної книги України. В заказнику висока чисельність деркача, занесеного до Європейського Червоного списку.

Заказник є місцем гніздування численних навколоводних птахів: пастушків, крячків, качок, чапель, куликів, очеретянок, а також вівсянок очеретяних, плисок жовтих та ін. Передбачається гніздування луня лугового. З рідкісних видів гніздиться 2-4 пари сірого журавля, який тут утворює післягніздові скупчення та формує передміграційні зграї. На луках зустрічається деркач, щільність якого становить 5 пар/100 га. У окремі роки восени відмічався чорний лелека.

 


    фейсбук

    Останні матеріали