Територія Ретикського гідрологічного заказника місцевого значення площею 109 га знаходиться у Кролевецькому р-ні біля хут. Ретик і займає частину заплави р. Ретик (права притока р. Реть).

Вздовж русла розкинулись густі зарості вільшняків. В трав’яному покриві переважає кропива, місцями співдомінує безщитник жіночий. Характерним видом є теліптерис болотний. Можна зустріти гравілат річковий, гадючник в’язолистий, досить часто стебла обплетені хмелем.

На більш вирівняних та підвищених ділянках виявлені торф’янисті луки з переважанням щучника дернистого. В травостої можна побачити трясучку середню, лисохвіст лучний, кострицю лучну, гадючник в’язолистий, білозір болотний. Окремі куртини утворюють такі цінні лікарські рослини, як гірчак зміїний та перстач прямостоячий (калган). Між вільшняками та луками розкинулись зарості кущів верби розмаринолистої.

Водойми оточують високі стіни очерету звичайного разом з рогозом широколистим та вузьколистим. Місцями зустрічаються плями осоки гострої, інколи трапляється осока несправжньосмикавцева. Здалеку помітні старі високі дерева осокора (тополі чорної), які зростають поблизу русла.

Тваринний світ заказника представлений видами навколоводного та водно-болотного комплексів, типовими для заплавних біотопів Лівобережного Лісостепу. З ссавців, що мешкають у ставку, найбільш характерними є водяна полівка та ондатра. На заболочених луках зустрічаються пориї крота та нори звичайної полівки. В пошуках їжі сюди периодично заходить кабан, європейська козуля, лисиця, сірий заєць. В прилеглих старих ялинових насадженнях робить гнізда білка та заходить лісова куниця. З птахів у очеретяних заростях оселяються очеретянки, очеретяна вівсянка, водяна курочка. На ставок прилітають харчуватися білий лелека та сірі чаплі. У заплавному вільшняку зустрічаються велика синиця, болотяна гаїчка, великий строкатий дятел. З батрахогерпетофауни відмічається вуж, гостроморда жаба, ставкова жаба, озерна жаба та червоно- черевна кумка. З риб у ставку водяться сріблястий карась та в’юн.

В Ретикському заказнику зберігаються типові заплавні комплекси Сумщини.

 


    фейсбук