Одне з найдавніших міст України. Вперше згадується в Іпатіївському літописі під 1226. Неодноразово зазнавало руйнувань від татарських набігів. Узимку 1240 орда хана Батия не змогла оволодіти фортецею на Замковій горі. У 1648 Кременецький замок був здобутий козацьким загоном М. Кривоноса. У 1805–1831 у місті працював ліцей.

У місті є пам’ятник Т. Шевченкові і два пам’ятники Ю. Словацькому, а також краєзнавчий музей.

На околицях: Кременецькі гори, шість пам’яток природи, Кременецький парк.

БОГОЯВЛЕНСЬКИЙ МОНАСТИР, 1760. До комплексу монастиря входять костел, келії і надбрамна дзвіниця (початок XX ст.). У стилі пізнього барокко.

ЗАМОК, XII ст. В XIII–XIV ст. дерев’яні укріплення були замінені кам’яними. Збереглися надбрамна вежа і оборонні стіни. Визначна оборонна споруда.

АНСАМБЛЬ КОЛЕГІУМУ, 1731–1743. Споруджений за проектом архітектора П. Гіжицького у стилі пізнього барокко. Складався з єзуїтського костела і двох учбових корпусів. Поблизу парк та ботанічний сад, заснований у 1809 Д. Мілером.

МИКОЛАЇВСЬКИЙ СОБОР З КЕЛІЯМИ, 1636. Збудований для францисканського монастиря в ґотико-ренесансному стилі. У XVIII ст. собор і надбрамна вежа набули бароккового стилю.

ДІМ-МУЗЕЙ Ю. СЛОВАЦЬКОГО, XVIII ст. В будинку XVIII ст., в якому жив польський поет в 1814–1828. 1969 на подвір’ї встановлено мармуровий бюст поета. Тут міська бібліотека ім. Ю. Словацького.

П’ЯТНИЦЬКЕ КЛАДОВИЩЕ. Могили українських козаків, які загинули в боях за визволення Кременця з під влади Польщі (1648–1651).


    фейсбук