Бездонний колодязь (Топсюс-Хосар) - (кримскотатарською Топсюс-Хосар. Тюпсиз - "не має дна", Хосар - печера) карстова печера вертикального типу з широким входом.

Печера розташована на плато Чатир-Дагского масиву (Крим).

Печера відома з кінця XIX століття.

Загальна протяжність печери становить 410 м, глибина - 195 м, площа - 1300 м, 32000 м ?.
Вхід розташований на висоті 972 м.
Вхід знаходиться на дні карстової воронки в північній частині нижнього плато. Центральна шахта має загальну глибину 140 м. На глибині 20-30 м він ускладнений глибокими карстовими кишенями, на глибині 60-80 м - розширення діаметром 20-25 метрів на дні шахти починається похила частина печери.

Північне відгалуження порожнини пологе з численними напірними куполами, південніше круто піднімається вгору на висоту більше 30 м, південний захід, навпаки, плавно заглиблюється на 10 м. Галерея з параболічними склепіннями поступово знижується, через 100 м повністю перекривається уламковим матеріалом і водними механічними відкладеннями. У них прокопано прохід, що виводить до 15-метрового колодязя, що веде до двох невеликих залів.
Після великих опадів у нижній частині печери з'являються періодичні потічки, що починаються з сифонних каналів її північного залу, зникаючи в заповнювачі південно-західній галереї, і знову з'являються в залах на дні.

На глибині 80-90 м на початку літа ще можуть бути величезні (до 10 м завдовжки) крижані намерзання, а на дні шахти - скупчення снігу (до 15 м). У нижньому залі присутнє значне скупчення глини, а в головній галереї - погано відсортовані водні механічні та обвальні відклади. Натічні відкладення рідкісні (каскадні натікання, геліктити).

Інші назви печери: Бездонна шахта, Бездонна печера, Топсюс-Хосар.


    фейсбук