На Львівщині у селі Білогорща, що тепер входить до меж обласного центру, вшанували пам`ять видатного українського політичного і державного діяча – головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Про це повідомляє Укрінформу.

«На цьому святому для усіх українців місці, де прийняв свій останній бій генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич, всіх нас зібрала його героїчна постать. І тих, хто в часи Другої світової слухали і беззаперечно виконували накази головного командира УПА, і тих, хто на Майдані Незалежності під час Революції Гідності виборювали ту Україну, про яку мріяли і Роман Шухевич, і вояки УПА, і добровольців, які були у складі двох українських батальйонів єдиної української армії, що розділяла окупований Росією Донецьк і столицю України – Київ», - зазначив, виступаючи на громадському віче біля пам’ятника Шухевичу голова облдержадміністрації Олег Синютка.

Учасники урочистостей поклали до підніжжя пам`ятника квіти, а духовенство відслужило чин панахиди.

В ніч з 4 на 5 березня 1950 року за планом чекістсько-військової операції по захопленню чи ліквідації Шухевича  були намічені 9 будинків у селі Білогорща та його околицях, де мав би переховуватись Шухевич, його зв'язківці та охорона. Весь цей район підлягав блокуванню до 6.50 5 березня 1950 р. Був також підготовлений мобільний резерв на автомашинах в складі майже 350 вояків на випадок отримання нових даних про місця укриття «Вовка». Загальна кількість учасників операції становила до 1 тисячі осіб і почалася вона близько 8.00 5 березня 1950 р. Одній з оперативних груп вдалося схопити сина однієї з підпільниць, котрий випадково вибіг з хати. Від нього дізналися про адресу будинку його сестри Г. Конюшик, який був місцем переховування Р. Шухевича. Група офіцерів Управління 2-Н і Львівського управління МДБ УРСР у супроводі бійців охорони підійшли до помешкання Г. Конюшик і розпочали розшук, хоч впевненості у них щодо присутності в цей час в цьому приміщенні Шухевича не було. Як стверджують сучасні дослідники Д. Вєдєнєєв та Г. Биструхін, «криївка» головного командира УПА була добре замаскована і, на їх думку, «в такому сховищі можна було пересидіти обшук, не виявивши себе». Але, можливо, в такому надзвичайно складному становищі, напружені нерви Шухевича не витримали, і він, почувши кроки на східцях, вистрілив через дерев'яну перегородку «криївки» і з пістолетом в руках здійснив спробу прориву. При цьому Шухевич пострілом вбив начальника відділення Управління 2-Н МДБ УРСР майора О. Ревенка і збив з ніг полковника В. Фокіна, заступника начальника УМДБ у Львівській області. Але на виході з будинку він був вбитий автоматною чергою.

 


    фейсбук