Лише в Національному музеї історії України зберігалася монограма "Смерть або Воля". Цю відзнаку у 1914 році виготовили для першої української мілітарної організації "Січові стрільці ІІ" накладом від 100 до 300 штук. Нині фахівці вважають, що оригінал із фондів музею підмінили неякісною підробкою.

Підміну виявив львівський історик Орест Круковський. У 2003-му він фотографував деякі експонати для наукових досліджень. А коли місяць тому знову взявся опрацьовувати матеріал, побачив – монограма не та. Також переконаний – зникли дублікати патріотичних українських відзнак кінця ХІХ– початку ХХ століття. "На місці знаку "Смерть або Воля" є його копія. У простонародді кажуть "фальшак".

Також виявилося, що ряд відзнак, які були в дублікатах, яких там скажімо, було 12 відзнак – залишилося 8 відзнак, було де три – лишилася одна", – розповідає старший науковий співробітник Львівського історичного музею. Керівництво музею одразу розпочало внутрішнє розслідування. Ореста Круковського запросили повідомити про свої підозри. Та одна з основних проблем – до 2015 року у відділі нумізматики не реєстрували, хто з працівників і науковців мали доступ до фондосховищ.

Присутності журналістів керівниця відділу не рада. Орест Круковський надає фотоплівку, на якій поряд зафіксовані експонат із інвентарним номером музею та відзнака "Смерть або Воля". Зі сховища приносять українські відзнаки із так званої "Празької колекції", яку на початку 70-х років минулого століття передали в Україну з Праги.

Музейники ретельно оглядають експонати. Сумнівів не залишається – монограма, яка є в музеї, відрізняється від зафіксованої на фото. До того ж бачать: на деяких відзнаках затерті цифри в інвентарних номерах, деякі – взагалі не мають маркування, або мають подвійне.


    фейсбук