На півдні Одещини завершено роботи з відновлення 500 га Тарутинського степу – об’єкту природно-заповідного фонду.
Про це пише Голос України.Зазначається, що 5 років тому тут були незаконно розорані 1 300 га. Знадобилося чимало зусиль природоохоронної спільноти, щоб зберегти незаймані ділянки і відновити пошкоджену частину унікального степу.
Відновлення – це багатоетапний процес, методологію якого розробили фахівці біосферного заповідника «Асканія-Нова». Влітку і восени 2020 року в непошкоджених районах Тарутинського степу зібрали насіння степових рослин. На початку грудня борозни, залишені незаконною оранкою, розрівняли, потім висіяли насіння. Це повинно призвести до досить швидкого відновлення територій.
Також, минулоріч сюди завезли 20 куланів. Тварини, які нині перебувають на великій обгородженій ділянці, незабаром будуть вільно кочувати, повертаючись до середовища, де їх не було сотні років.Тарутинський степ – частина дельти Дунаю площею понад 5 000 га – залишається однією з небагатьох збережених в Україні та Європі незайманих ділянок. Він характеризується великими трав’янистими рівнинами, які є домівкою для багатьох рідкісних видів флори та фауни.
 
Ландшафтний заказник «Тарутинський степ» було створено 2012 року, його включено до офіційного списку об’єктів Смарагдової мережі Європи.

    фейсбук