Регіональний рік лелеки у Рівненському природному заповіднику

Рівненським природним заповідником було оголошено 2013 рік регіональним роком лелеки.

Заходи в рамках проведення року лелеки:

- проведення інформаційної виставки «Світ українських лелек». На час проведення Регіонального року лелеки у музеї природи Рівненського природного заповідника діятиме тематична виставка, присвячена лелекам. Також передбачається розміщення "лелечих" експозицій у громадських бібліотеках, музеях, будинках культури та творчості Рівненської області (за домовленістю) і підготовка електронних версій інформаційного матеріалу та наповнення для самостійного влаштування відповідних стендів та виставок (матеріали можна завантажити тут (тимчасово недоступне)).

- акція «Весна прийшла». Підтримка міжнародного моніторингового проекту «Весна прийшла» («Springalive»). Візьміть участь і Ви! Для цього всього лишень достатньо вказати на сайті проекту  дату прильоту (першої реєстрації) лелеки білого та інших вісників весни до Вашого населеного пункту, що дасть змогу побудувати інтерактивну карту настання весни.

- облік та картування гнізд і гніздових територій лелек білого і чорного. Пропонуємо всім бажаючим долучитися до наповнення бази даних розташування гнізд білого і чорного лелек Рівненщини. Якщо у Вас є подібні відомості для інших областей Західної України - надсилайте їх до офісу Західноукраїнського орнітологічного товариства.

- "Лелечий" велотур. Проведення велотурів населеними пунктами з метою обліку лелечих поселень та пропаганди їх охорони. Передбачається проведення спеціальних заходів у вело-дні (вело-акції до дня створення велосипеду (6 квітня), до міжнародного дня велосипеда (19 квітня), на травневі вело-дні, до всесвітнього дня без автомобіля (22 вересня), та проведення тематичних "лелечих" вело-турів вихідного дня. Таким чином вдасться поєднати активний відпочинок з корисною справою, відвідати населені пункти та заповнити відповідну анкету обстеження лелечих поселень. Детальніше про ці події - читайте згодом. Бажаючі взяти участь та долучитися до організації вело-турів - пишіть нам: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

- моніторинг успішності гніздування білих лелек. Даний захід передбачає проведення систематичних спостережень за долею гнізда (сім'ї лелек) - від заселення до вильоту потомства, і є підтримкою освітньої програми «Лелека». Моніторинг актуальний в першу чергу для освітніх закладів та природничих гуртків, але буде цікавим всім небайдужим.

- мічення лелек спеціальними кольоровими кільцями;

- проведення творчого конкурсу «Як тобі живеться в нас, лелеко?». Для учнів та студентів Рівненщини, з нагоди Регіонального року лелеки, оголошується конкурс малюнків, фотографій та фоторепортажів, що триватиме з 15 березня по 30 вересня 2013 року.
- проведення виставки малюнків та фотографій, надісланих на конкурс «Як тобі живеться в нас, лелеко?»

Контакти організаторів заходу: 34503, урочище «Розвилка», м. Сарни, Рівненська обл., (03655) 3-47-63 (пн.-пт. з 8.00 по 17.00) e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

 


    фейсбук