Назву замка пов’язують з Єжи Чартковським. Хоча є й більш поетичні версії: наприклад, назва містечка слов'яни пов'язували з Чорнобогом, в честь нього ж назвали і прилеглу Чорну Долину. Втім, спроба знайти в сучасному Чорткові язичників чи сатаністів   не увінчалася успіхом.

А ось пошуки мисливців за привидами були більш успішними. До руїн місцевого замку примикає вуличка з одноповерховими будиночками, і частина з них буквально впирається в середньовічну стіну. «У нас всі знають, що в Середні віки тут замурували живцем шляхтича і ченця. Ці мученики навіть снилися однієй бабусі », - пліткують городяни. А один з них, Артур, недавно переїхав у місто з Миколаєва, і зізнався, що сам бачив привид.

«Сидів ввечері біля ганку, і раптом чую дивний звук, ніби хтось плюється. Повертаюсь і бачу: наче людина йде по моєму саду в білій сорочці. Я їй: «Виходь!», А вона від мене вглиб двору, до замку. Добре, думаю, зараз ти сама у мене вибіжиш! Дістаю газовий балончик, знімаю ковпачок, і «пффф!" - Випускаю струмінь у бік неї. А біла пляма, яку я прийняв за сорочку, опускається до землі і розчиняється. Пізніше таку ж білу постать моя тітка бачила.! Дух дзенькнув порожньою пляшкою і розчинився».

Ще однією дивиною, на думку місцевих мешканців, є те, що коли в сусідніх селах світить сонце, у Чорткові йде дощ.

От такий він дивний привид Чортківського замку, який не боїться газових балончиків, гримить пляшками і насилає дощ. Хто хоче ближче з ним познайомитися хай негайно вирушає до Чортківа. І якщо він не зустріне там привида – все одно він буде не розчарований, адже Чортків має чим подивувати і без привида.

 


    фейсбук