Фортеця в Судаку - одне з найбільш цікавих укріплень кримського півострова. Про це місто згадується в пам'ятці давньоруської літератури "Слово о полку Ігоревім".

Можемо уявити страх, відчай жителів Судака, коли на них нападали половці, вбивали рідних, знайомих, коханих, а деяких забирали з собою і потім продавали в рабство.

Половці володіли містом майже три століття. Однак у 1223 році монголи розбили половців і, звичайно, пограбували Судак.

XIII століття відзначається економічним розквітом Судака, який був викликаний занепадом Херсонеса та інших портових міст Чорного моря. Після відновлення в 1267 році Візантійської імперії генуезці отримали першочергове право торгівлі на Чорному морі.

У 1365 році венеціанці (Генуя) оволоділи Солдана (Судаком). Поступово Солдана перетворюють з торговельного порту в сільськогосподарський центр (виноградарство і виноробство).

Фортеця в Судаку побудували венеціанці на 150-метровій горі. Мабуть, на цій же горі було побудовано зміцнення, але його зруйнували вщент, залишивши руїни. Існують свідчення, що генуезці використовували матеріали і залишки попередніх укріплень для будівництва нових.

Особливістю фортеці в Судаку була її тристінною. Тобто будівля мала лише три стіни, а та сторона, з якої були башти, залишався відкритим. Припускають, що консули (колонізатори) не були впевнені у вірності їм місцевого населення. І якби якийсь воїн віддав їх, то відразу був би розстріляний з центрі фортеці.

Ще однією причиною такої споруди повинно було бути те, що комендант фортеці мав можливість стежити за подіями, які відбувалися в баштах, і в разі потреби відправляти підкріплення. А ще будівництво тристінного зміцнення обходилося набагато дешевше. Але залишався недолік: ворог легко проривався всередину фортеці, в результаті чого башта не виконувала свою оборонну функцію.

Складові фортифікаційної споруди: консульський замок, дозорна вежа, зміцнення на схилах гори. Консульський замок - донжон (головна башта фортеці в середньовічних твердинях Європи) - побудований на східному схилі гори. Саме в цій вежі під час воєн жив консул. Тому вона повинна була поєднувати функції житлового та оборонного приміщення. Також донжон використовувався, як склад, де зберігали воєнні та харчові припаси фортеці.

Консульська башта була двоповерховою, під нею - підвальне приміщення. Георгіївська вежа (збереглася досі) - двох'ярусна тристінна споруда, відкрита з північного боку. Також мала два поверхи. На стіні першого поверху збереглася апсида, на якій досі видно залишки фрескового живопису (є відомості, що там був зображений чоловік). Помітний кам'яний рельєф, який побудували над апсидою. Однак зображення святого Георгія не збереглося, про цей факт відомо лише з письмових джерел.

На вершині гори розташована Киз-Куле (Дівоча башта). З найвищої вежі спостерігали за підходом ворогів до фортеці. Звідси й назва - дозорна. Існує варіант, що Дівочою вона називається тому, що в негоду на горі палав вогонь і підказував куди повертатися, був орієнтиром для тих, хто загубився, забув дорогу додому. Хіба не є "маяком" кохана дівчина, думка про яку повертає в рідний край?

Фортеця в Судаку стоїть досі і, мабуть, уже є символом цього міста, оберегом, твердженням, що не всі в світі швидко проходить і зникає в невідомість.


    фейсбук