Ужгородський замок знаходиться у центральній частині міста на Замковій горі. Замок має форму неправильного чотирикутника з бастіонами на кожному розі. Ядро фортеці складає замковий палац. Фортеця вперше згадується у 903р.

У1322 році король Карл І Роберт подарував замок разом з Ужгородським володінням роду Другетів, які були його власниками 360 років.

Упродовж століть замок неодноразово перебудовувався, тому до наших днів від найдавніших кам'яних споруд збереглася лише частина фундаменту та фрагменти карнизів з романським орнаментом. Основна ж споруда відноситься до XlVcm. Але треба відзначити, що вздовж західного та південного фасадів палацу, з боку внутрішнього двору влаштовані двоярусні аркади галерей - незмінна деталь ренесансних замків. Про будівельні роботи свідчать датування - 1592р., 1653р., 1658р., які збереглися над головним в'їздом та на північній стіні замку.

Укінці XVIIcm. рід Другетів по чоловічій лінії вимирає, і Ужгородський замок переходить у володіння Міклоша Верчені. Новий господар перебудовує і укріплює фортецю за планом французького інженера Аемера.

Після поразки повстання у 1711р. ужгородський замок перейшов у розпорядження австрійської корони. Австрійська імператриця Марія-Тереза перевела замок у 1775р. Мукачівській греко-католицькій єпархії. У цей період була проведена незначна перебудова замку, в результаті якої був знищений лицарський зал. Головний корпус побудований у стилі ренесансу і налічує 40 приміщень та численні галереї. У внутрішньому дворі до сьогодні збереглася 35-метрової глибини криниця.

Нині в замку розміщений краєзнавчий музей з багатим матеріалом археологічних розкопок. Його експозиція розташована в 30 залах і налічує тисячі експонатів.

{vsig}uzhgorod{/vsig}

 

 


    фейсбук