Одним з найгарніших та найромантичніших куточків Києва є Національний ботанічний сад ім.М.М.Гришка. Він розкинувся на величезній території неподалік від центру міста і щодня радо приймає гостей. Мабуть, одного дня буде замало, щоб обійти всю територію саду, адже в ньому вмістилася незліченна кількість квіткових алей, галявин, оранжерей…
Національний ботанічний сад ім.М.М.Гришка НАН України входить до природно-заповідного фонду України, є об'єктом комплексної охорони і належить до земель природного та історико-культурного призначення, які охороняються як національне надбання держави.
НБС займається питаннями інтродукції, сортовивчення та селекції основних груп квітниково-декоративних рослин. Створено колекційний фонд, що нараховує більше 3400 їх видів та сортів. Багаторічні наукові дослідження з використанням генетичних методів селекції квітникових культур дали змогу створити нові сорти хризантем, жоржин, айстр, флоксів, півників, гладіолусів, півоній, клематисів, газонних трав та ін. В НБС зібрані унікальні колекції тропічних та субтропічних рослин (близько 3000 таксонів), що розміщені в оранжереях загальною площею понад 5 тис. квадратних метрів. Однією з найбільших є колекція тропічних орхідей, яка налічує понад 350 природних видів та різновидностей, що належать до 150 родів. Колекції довідкового гербарію НБС нараховують 148100 гербарних зразків судинних рослин. Великі гербарні збори є з Кавказу, Середньої Азії та Казахстану, Далекого Сходу. Колекційні зібрання з Кавказу є найбільшими на Україні. Гербарій містить значні колекції флори ряду з Болгарії, Польщі, Фінляндії, Угорщини, Франції, Великобританії та ін.).
При НБС ім.М.М.Гришка функціонує Рада ботанічних садів і дендропарків України. До її складу входять представники 28 ботанічних садів та 8 дендропарків України. Рада визначає головні напрямки наукової діяльності ботанічних садів та дендропарків на території України з питань охорони рідкісних та зникаючих рослин, координує їх роботу, розробляє структуру створення мережі ботанічних та дендропарків, організує спільні наукові експедиції, довідково-інформаційну службу в системі ботсадів. Щороку проводить сесії з питань інтродукції рослин, охорони біологічного різноманіття; охорони, реконструкції та відновлення ландшафтів старовинних парків.

Графік роботи:
травень – серпень з 8:30 до 21:00
вересень – квітень з 8:00 до настання сутінок
Оранжерейний комплекс відкритий для відвідування щоденно з 10:00 до 16:00, субота та неділя з 11:00 до 17:00.

Адреса: 01014 м.Київ, вул.Тімірязєвська, 1; проїзд: від станції метро “Печерська” автобусом №62 та тролейбусом №14 до кінцевої зупинки “Ботанічний сад”.


    фейсбук