Ботанічний сад Львівського університету ім. І. Франка — навчальна і науково-дослідна установа при Львівському університеті. Входить до природно-заповідного фонду як об'єкт загальнодержавного значення. Ботанічний сад складається з двох окремих ділянок:
-Стара частина ботанічного саду площею 2 га на вул. Кирила і Мефодія, 4 (у Галицькому районі Львова, на схилах Калічої гори, поблизу Цитаделі);
-Нова частина площею 16,5 га на вул. М. Черемшини, 44 (у Личаківському районі Львова, колишній сад Цетнерівка , поблизу лісопарку Погулянка і Личаківського цвинтаря).

Нинішня частину ботанічного саду на вул. Кирила і Мефодія була заснована в 1852 році професором Лобажевським на базі старого саду ченців-тринітаріїв. Тепер тут розміщені оранжереї і невеликий дендропарк.
Нова ділянка ботанічного саду на вул. Черемшини має складний рельєф, тут є також ставок, заболочена долина, схили луків, сухі піднесені плато. Це дозволило відтворити на його території фрагменти рослинності різних біотопів: водойм, боліт, луків, лучних степів, лісостепу, різних типів лісу, рівнин, альпійського і субальпійського поясів Карпат. Тут ботанічний сад був створений в 1911 році на основі декоративного саду Цетнерівка площею 4,5 га, придбаного університетом. Цетнерівка була заснована приватним власником, белзьким воєводою Ігнатієм Цетнером в 1787 році, її прикрашали американська сосна, акація, червонолистий бук, клен, газони і квітники; біля парку і саду знаходилися палац зі ставком. За період 1923—1939 років, крім рослин, які виростали тут у природних умовах, колекція виросла ще на 851 вид рослин.
У структурі Ботанічного саду — 5 науково-дослідних відділів (природної трав`яної флори, дендрології, культурної флори та озеленення, тропічних і субтропічних рослин, фізіології та біохімії рослин).

Адреса: м. Львів, вул. Черемшини, 44; Тел.: (032) 2768369


    фейсбук