Парк "Олександрія" засновано 1797 р. як складову частину спочатку літньої, а пізніше - основної резиденції графів Браницьких у Білій Церкві. Назву паркові дали за ім'ям його власниці й засновниці графині Олександри Браницької. Парк створювався на основі природної діброви згідно з планом і під керівництвом архітектора-паркобудівника Моффо за участю архітектора Д. Ботані та садівника А. Станге (Штунге).

Основні паркові споруди, збережені донині, збудовані на зламі XVIII-XIX ст. 1829 р. на честь взяття російськими військами турецької фортеці Варни й на відзнаку російсько-болгарської дружби на схід від "Дідинця" створено комплекс споруд і скульптур під назвою "Варна". Тоді ж біля річки споруджено Турецький будинок та арковий міст. Рельєф парку утворюють три глибокі балки, які проходять майже рівнобіжно, розділяючи схил, що полого спускається до річки. Оскільки в балках були численні джерела, то на цій основі створено систему з 20 ставків загальною площею 12 га. Багато ділянок парку прикрашають виходи на поверхню граніту. Його ефектно використано в комбінації з водними протоками, що утворюють каскади й водоспади, та в оформленні джерел. Ландшафтною домінантою території є Палієва гора з рештками земляних укріплень початку XVIII ст., що розташована на березі річки в південно-західному куті парку.

До найвизначніших гідрологічних об'єктів парку належать ставки - Холодний, Лазневий і Дзеркальний - та водоспад "Черепаха". Найвизначніші серед уцілілих архітектурних споруд - колонада "Відлуння", павільйон "Ротонда", арковий і китайський мости, "Руїни", фортеця "Варна", а також малі архітектурні форми - Колона смутку, джерело "Лев".Павільйон "Відлуння", або "Амфітеатр' прилягає зі сходу до Великої поляни. Мурована стіна, що в плані утворює півколо діаметром 32 м, доповнена колонадою іонічного ордера. Ця галерея фіксується по краях прямокутними в плані приміщеннями, причілкові стіни яких декоровані фронтонними портиками. Назва павільйону пов'язана з його унікальними акустичними особливостями. Потинькована й побілена, споруда сприймається світлим силуетом на тлі темних деревних крон і є композиційним акцентом Великої поляни.Павільйон "Ротонда" розміщений у східній частині парку недалеко від головного входу.

Білоцерківський парк "Олександрія" - один з найкращих і найдавніших ландшафтних парків України, побудованих у стилі класицизму.


    фейсбук