Дендропарк «Шкуратівський» — парк місцевого значення на Сумщині. Був створений 1967 року в селі Шкуратівці Білопільського району природолюбом-аматором, учителем біології місцевої школи Йосипом Хомичем Мухопадом. Розташований неподалік від районного центру — міста Білопілля та вузлової залізничної станції Ворожба. Парк-пам'ятка має велику цінність як місце акліматизації екзотичних дерев і кущів на Сумщині. Тут проводиться дослідницька робота членами дитячого лісництва Білопільського районного Будинку дітей та юнацтва. На базі дендрарію працює дитяче лісництво, проводиться практична робота з наукового дослідництва членами наукового товариства Білопільського районного Будинку дітей та юнацтва і студентами Сумського педагогічного університету.
Рельєф дендропарку — хвиляста рівнина, для якої характерні незначні підвищення та западини. Площа 2,5 га.

В парку ростуть сосна звичайна, ялина звичайна, є 6 видів модрини, ялівець звичайний, віргінський, козацький, скельний, 12 видів смереки, туя західна та інші. З рідкісних хвойних тут є ялина колюча голуба, сосна Банкса, сосна Веймутова, дугласія голуба, ялина канадська, тсуга канадська, смерека європейська. В невеликій кількості представлені види особливо рідкісні, яких немає у природних екостанах Сумщини, вони культивуються в Україні лише в деяких ботанічних садах. Це — тис ягідний, смерека Віча, сосна жовта, смерека Фразера, мікробіота, біота східна та інші за походженням з Північної Америки. Є дуже рідкісні екзотичні рослини — гінкго, метасеквоя, тис далекосхідний.

У Шкуратівському дендрарії водяться куниці, тхори, лисиці, вивірки, зайці, кажани. Серед пернатих — шпаки, синиці, мухоловки, повзики, дятли, дрозди, сови, солов'ї тощо.

Дендропарк «Шкуратівський» – перлина Сумської області. Відпочинок у ньому стане незабутнім для кожного…


    фейсбук