Десна - ріка в Чернігівській і Київській області. Друга за величиною притока Дніпра, яка впадає в нього з лівого берега. Довжина 1130 км (у межах України - 591 км), площа басейну - 88,9 тис. км2. Бере початок на Смоленській височині. По території України річка протікає від с. Муравья і до гирла. Річище звивисте, завширшки до 450 м (пересічна шир. 200 м). Глибина річки 2-4 м (максималь-на - 17 м). Похил річки 1 м/км. Десна приймає 18 правих та 13 лівих приток. Живлення переважно снігове. Амплітуда коливань рівнів води досягає 3-4 м. Пересічна витрата води 361 м3/с. Замерзає у грудні, скресає у березні. Регулярне судноплавство на 535 км від гирла. Водні ресурси ріки використовують для водопостачання населених пунктів (одне з основних джерел водопостачання Києва) та риборозведення.

Десна впадає в Дніпро двома рукавами, з яких лівий називається Десенкою. Деснянські води світло-блакитного кольору з-за наявності в них крейдяних частинок, якими вони збагачуються, проходячи через крейдяні відкладення.

У Десні та її притоках зустрічаються стерлядь, плотва, головень, язь, гольян, краснопірка, жерех, вівсянка, лінь, підуст, піскар, вусач, уклея, густера, лящ, білоочка, синец, чехоня, гірчак, карась, сазан, голець, щипавка, в'юн, минь, сом, судак, окунь, йорж, носарь, ялець, бички.

Річка оспівана в повісті Олександра Довженка «Зачарована Десна» та однойменному фільмі, знятому цим видатним українським кінорежисером і письменником.


    фейсбук

    Останні матеріали