Південний Буг бере початок у болотах Хмельницької області, розташованих на вододілі між річками Збруч і Случ. Довжина річки - 806 км. У верхній ділянці протікає в низинних і заболочених берегах, з яких лівий берег трохи вище за правий. Притоки верхньої ділянки також заболочені. Такий характер властивий Південному Бугу майже до гирла річки Ікви, де він прокладає собі шлях серед осадових порід. Південніше, розмиваючи тверді породи, річка протікає в глибокій долині.

З риб у верхній течії Південного Бугу мешкають сазан, лящ, карась, лин, густера, плотва, червоноперка, головень, уклея, піскар, вівсянка, гірчак, щука, окунь, йорж, щиповка, в’юн , бички. У середній течії - від м.Вінниці до с. Олександрівка, - крім зазначених риб, зустрічаються також вусань, жерех, подуст, судак, сом і минь. У нижній течії Південного Бугу з Дніпровсько-Бузького лиману та Чорного моря заходять деякі прохідні й напівпрохідні риби - білуга, осетер, севрюга, тюлька, оселедець, пузанок, тарань, шемая, рибець, чехоня, вугор, судак звичайний, судак морський, перкаріна й деякі інші. Вище с. Олександрівка вони не піднімаються через наявність греблі. Рибне населення приток Південного Бугу представлено меншою кількістю видів. У Бузькому лимані живуть риби, властиві, з одного боку, Південному Бугу, з іншого - Дніпровського лиману.

Останнім часом у зв’язку зі скороченням стоку прісної води з Дніпра і Південного Бугу в Бузькому лимані зникають прісноводні риби й з’являються морські, зокрема атерина. Численні тут бички та тюлька. Рідше зустрічаються пузанок, тарань, уклея, карась, луфар, судак морський, судак звичайний, перкаріна.


    фейсбук