Ай-Петрі, гора в Кримських горах у складі масиву Ай-Петринська яйла. В адміністративному відношенні знаходиться в Ялтинському регіоні Криму. Висота гори 1234 м. Розрізняють Головну (1234 м), Західну і Східну (1100 м) вершини Ай-Петрі. Силует гори завершує лінію живописного амфітеатру від самого моря - мису Ай-Тодор з Ластівчиним гніздом - до знаменитих фігурних зубців. Зубці Ай-Петрі складаються з чотирьох великих (заввишки 60-80 м) і ряду дрібних виступів на гребені, що утворилися при вивітрюванні неоднорідних рифових вапняків. Назва Ай-Петрі має грецьке походження і перекладається як «Святий Петро». Під Ай-Петрі може розумітися як вся Ай-Петринська яйла, так і сама вершина Ай-Петрі, що знаходиться в південній точці плато.

На Ай-Петрі спостерігається максимальна кількість туманних днів (не тільки в Криму, але і у всій Україні) (в 1970 році - 215 днів). Максимальна сума опадів на Ай-Петрі (і в Криму) - 1718 мм - відзначена в 1981 році. Ай-Петрі - найвітряніше місце Криму і України - (в 1949 році вітер зі швидкістю понад 15 м / с дув тут протягом 125 днів). На Ай-Петрі зареєстрована і найвища швидкість вітру - 50 м / с. На плато є вітроелектростанція, але зараз вона в неробочому стані. Так само на плато, на перепелиної горі (Бедене-Кир), в радянські часи був споруджений комплекс радарних станцій спостереження за повітряним і космічним простором.

Ай-Петрі знаходиться над містом Алупка і селищем Кореїз на території, що входить до складу Ялтинського гірничо-лісового заповідника.

З гори відкривається прекрасна панорама на берег Чорного моря і Ялту. На плато розташований невелике селище Мисливське. На автомобілі на Ай-Петрі можна потрапити по трасі Ялта-Бахчисарай (повз водоспаду Учан-Су і «Срібної альтанки»). З півночі дорога до вершини йде з Бельбекської долини, від села Соколине. При складних погодних умовах і в пожежонебезпечний період (липень-серпень) дорога в цілях безпеки часто перекривається ДАІ. Іноді пропускають тільки легковий транспорт. Один з пішохідних маршрутів до вершини Ай-Петрі йде від водоспаду Учан-Су по Боткінської і Таракташской стежках на плато і далі по грунтовій дорозі до траси Ялта-Бахчисарай.

На вершину гори прокладений ряд альпіністських маршрутів 1-5 категорії складності, у тому числі через зубці Ай-Петрі. Так само в безпосередній близькості від вершини розташовано декілька трас для велофрірайда.

Найвища точка плато Ай-Петрі - це вершина Бедене-Кир - 1234 м над рівнем моря.

 


    фейсбук