Замок графа Шенборна – один з найбарвистіших серед замків Закарпаття, що збереглися. Розташований в самому центрі Закарпатської області, в невеличкому селі Карпати між Мукачево і Свалявою.

Ідеальне місце для романтичного відпочинку…

Перед тим як розповісти про замок, доречно пригадати історію його господарів – роду Шенборнів. До початку ХVIII ст. Мукачево-Чинадієвська домінія (куди входили і землі сучасного Мукачевського району) належала представникам роду Ракоци, проте після антигабсбургського повстання Ференца Ракоци ІІ ця територія передається в довічне володіння коронному канцлеру Лотару Шенборну.

Після смерті Лотара Шенборна його спадкоємцем стає Фрідріх Карл Шенборн, який зайнявся процесом заселення гірських сіл німецькими колоністами. Мукачево одержує від графа привілеї, які значно пожвавлюють торгівлю та землеробство. Домінія Шенборнів стає крупним постачальником сільськогосподарської продукції, молочних продуктів, винограду, шкіряних виробів тощо.

Представники роду Шенборнів продовжують управляти Мукачево-Чинадієвською домінією аж до закінчення Першої світової війни. Згідно земельній реформі, проведеній урядом Чехословакії, Мукачево-Чинадієвська домінія була ліквідована. Останні Шенборни покинули Закарпаття напередодні Другої світової війни, але замок, що залишився після них, гідно поповнив список видатних архітектурних творів України.

Сам же палац був зведений графом Бухеймом Шенборном в 1890–1895 роках. Шенборни частенько приїжджали сюди на полювання і відпочинок. У цих цілях в урочищі Берегвар спочатку був побудований дерев’яний мисливський будиночок – літня резиденція графів, куди запрошувалися дворяни зі всієї імперії. Пізніше на місці будинку виник палац в романтичному стилі, близький по стилю до архітектури французького ренесансу.

Замок Шенборнів, як і багато європейських замків того часу, мав так звану астрономічну структуру. Так, кількість вікон в замку відповідає кількості днів в році – 365, 52 кімнати символізують кількість тижнів в році, 12 виходів – 12 місяців. Асоціативний ряд можна продовжувати фактично по кожній деталі палацу. Двері входів і вікна над ними прикрашені вітражами на біблійну тематику. Над будівлею палацу підносяться 4 башти різної форми, на кожній з яких прикріплений флюгер з вирізаною датою його будівництва – 1890 рік.

Його численні башти різної форми, дах різної висоти покритий червоною черепицею. Його головну вежу прикрашає годинник з курантами, які і по сьогоднішній день йдуть точно. Гармонійно доповнює архітектурний ансамбль парк, що чудово зберігся, в якому посаджені рідкісні дерева і чагарники, батьківщиною яких є східні країни. Тут висаджені самшит, сакура, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина і багато інших рослин. Також там знаходиться «Джерело молодості і краси» з цілющою водою.

Із замком графів Шенборнів пов’язана велика кількість легенд. Найвідоміша з них, розказана дослідником В. Копінцом, про ревнивого графа Шенборна, який постійно перевіряв на відданість свою дружину. Одного разу ворожка порадила йому безвідмовний і стовідсотковий спосіб перевірити, чи дружина зрадила: потрібно попросити її спуститися з Соколових скель (30-метрова скельна стіна напроти замку). Спустившись зі скель, графиня підтвердить, що ніколи не зраджувала чоловікові. Вона сміливо спустилася вниз, але, не пробачивши чоловіку таке смертельно небезпечне випробування, кинула його. Говорять, що після смерті графині в замку з’явилася її примара – жінка в чорному вбранні.

До 20-их років XX сторіччя замок використовували за призначенням, тобто як мисливський. Сюди приїжджали на відпочинок і полювання знаті майже зі всієї Європи. У 1928 році чехословацький уряд ліквідовував Мукачевсько-Чинадієвську домінію, а мисливський палац передали фірмі «Латоріца». У 1945 році земля і угіддя були націоналізовані, а сам замок став санаторієм «Карпати», який і сьогодні лікує людей з серцево-судинними хворобами.


    фейсбук