Скіфська пектораль

Пектораль - нагрудна прикраса скіфського царя IV століття до н. е.. - вагою в 1150 грамів, 30, 6 см в діаметрі, виконана із золота 958 проби.

Прикраса знайдена поблизу м. Орджонікідзе Дніпропетровської області 21 червня 1971 року під час археологічних досліджень поховання кургану Товста Могила. Керівник експедиції — Б.Н. Мозолевський, замісник — Є.В. Черненко.

Експедиція виявила численні золоті прикраси у двох поховальних камерах серед яких була і пектораль. Вона, разом з залізним мечем в піхвах з обкладеним золотом руків'ям, знаходилася в короткому коридорі-дромос, який з'єднував похоронну камеру із вхідною ямою.

Ювелірні техніки, які використовувалися для її виготовлення: лиття по восковій моделі, волочіння, скань, пайки, емалювання.

Вважається, що пектораль була виготовлена ​​грецькими майстрами-ювелірами на замовлення скіфської знаті.

Композиція пекторалі складається з трьох рівнів. Нижній - анімалістичні сцени за участю міфологічних та реалістичних звірів. Середній - флористичні мотиви. Верхній - сцени за участю скіфів та домашніх тварин.

Є кілька версій-інтерпретацій зображуваних мотивів. За однією - на пекторалі зображено побутові сцени з життя скіфів. За іншими - скіфська легенда про Золоте руно та двох братів, які вирушили на його пошуки.

Всього з Товстої Могили було вилучено близько 4,5 кілограмів унікальних золотих виробів.

Зберігається Золота пектораль у Музеї історичних коштовностей України у Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.


    фейсбук