ПОЛЕЛЬ

Перед пологами богиня Всесвіту, премудра Лада, зійшовши з небес на землю, довгий час шукала місця, де б могла повити сина. Врешті подалася на плавучий острів, звідусіль оточений водою. Дев'ять священних днів і ночей провела вона на золотому жертовнику посеред ще темних морських хвиль. Усі боги з нетерпінням чекали тієї урочистої миті. І от всетворна любов Лади пустила пуп'янки, з яких процвіла божественна рожа, а з її лона вилетів бог денного світла та й полинув понад небеса. Усі небеса тоді розтворилися, а боги низько поклонилися тій Божій силі, бо це ж був не птах, а син Божий. Ще яскравіше запалала Полярна зоря, світоч Лади, коли під сузір'ям небесних Близнят народилась дитина неба Пол ель. Наші далекі пращури вшановують верховних близнят Лелю і Полеля з УІ-У тисячоліть до н.е., а це означає, що святу Купала щонайменше 6-7 тисяч років.

Золотоволосий Полель добре пам'ятає той прадавній час, коли вперше у своєму житті разом з дорогою сестрицею, богинею небесної краси Лелею, почав кружляти над уже блакитними водами моря. Тоді разом зі щебетанням птахів та пахощами квітів принесли вони на землю світле сонце весни. Але перед тим Полель, ще малим, помстився кровожерливому змієві, убивши його, бо він, змій, заповзявся на нього, коли той був ще в утробі матері. Ця потвора-велетень темною хмарою сходила з гір на поля і помешкання людей, спустошувала посіви, пожирала людей та худобу, випивала воду з потоків і рік. Відтоді боги-близнята Леля й Полель завжди приходять до людей блакитним небом богині-матері Лади та сонячним промінням всеєдиного Лада.

Полель син бога вогню, могутнього Сварога, розчиненого у світлі Сонця-Дажбога, над яким він володарює. Улюбленець богів, золотоволосий Полель ніколи не впадає у гнів, дарує своє світло однаково всім. Свою ласку і щедрість приносить він нивам і полям, садам і лісам, рікам та озерам. Теплотою любові обіймає та очищає він кожну комашку і пташку, кожну стеблинку, а ще океан людських сердець, аби плем'я орійців було числен­ним, тілом мужнє і сильне, душею чисте, аби в роду завжди була злагода й любов.

Світлом дня, теплом, хлібом і водою обдаровує Полель батька і матір та їхнє творіння дитину, заради їхньої молитви до всеєдиного Бога та пошани до своїх родителів-прародителів.

Усюдисущий Полель то життєдайне повітря, святий дух якого проникає в усі істоти, обдаровує і наповнює їх життям. Премудра мати Всесвіту наділила його величною та чарівною силою зоряного неба дарувати кожній людині душу. З сивої давнини наші предки день у день свято вшановували бога Полеля, а стародавні волхви вважали його духовним оберегом могутнього орійського племені.

Божественне небо то божественне дзеркало, яке віддзеркалює та утримує життя на землі і своїм Божим духом проникає в слова та дії людей, наділяючи вибраних Божим даром. Дух сонця Полеля накликає в серця таких людей божественні слова, і тоді Слово, сказане чи написане, стає виразником цього духа. Одвічно це святе сяйво слова оспівували піснетворці-кобзарі, які не одну тисячу разів упокоювали мужні серця орійців у їхніх праорійських могилах. А стародавні жерці, заговорюючи ними, могли виражати свою волю, свою жагу, свої бажання. Тоді дух Полеля, оселею якого є небо, формує ті закляття, в яких відображається вплив зоряного неба. У цих гармонійних земних речах закодовано пізнання таємниць вогню, води і землі. Ось чому число 36 стало магічним числом зоряного неба, дух якого опікає людські тіла, і коли його заклинають волхви, воно повертає хворому здоров'я. Цей дух неба, інші магічні числа: дванадцять зодій, сім планет і число три божественне трисуття орія то все щедрі дари богів. Усюдисуще світло Полеля умертвляє все лихе. Ось чому злі чарівники прагнуть, щоб їхня тінь накрила того, кого вони хочуть заворожити.

Бог Полель приносить у тіла людини і тварин сни, дар передбачення та інші дива. Все, що відбувається в його світлі, досягає, зрештою, чуття людини, впливає на уяву і душу того, хто його сприймає. Полель бог мудрості, захисник, охоронець, воїн і завжди юний Бог-Цар. То він під час Троянської війни був на стороні троянців воїнів Сонця; то він разом з іншими могутніми богами не один раз у віках жахав своїми стрілами темний морок зайд, ворогів у бою робив сліпими, а їхня зброя вражала не більше, ніж хворостинки.

Вічно юний Полель бог і покровшель мистецтв, співців та музикантів. Це він виростив на землі клен-явір і навчив людей з його деревини виготовляти чарівну ліру, гуслі та інші музичні інструменти. Подарував людям різні мистецтва, якими люди відтоді і володіють. Божественний Полель приніс світло в музику. Народні пісні, одухотворені його сяйвом, то могутній музичний організм цілого народу, в якому, як у найпростішій квітці, втілено чарівний світ богів, що відбився тисячоголоссям простодушної, багатої і сильної душі оріл. Бог Полель у кожнім хліборобськім святі: чи то велике свято Великдень, а чи зимове свято на честь народин молодого Божича-Сонця, Коляди. Усіх він зачаровує своєю красою, всіх наділяє щедрими дарами.

На Великдень люди кажуть, що в цей день "сонце гуляє", "грає" і навіть "скаче". Саме в цей час усе веселиться як на небі, так і на землі, а сонячні промені то кучері золотоволосого Полеля, який найяскравіше відзначає це свято. Тоді, у передвеликодень, він прагне очистити кожну хату, господарство та рід від усякої нечисті, від лихих сил, від бруду та від зимової луди.

Полель у кожнім вогні запаленої страсної свічки. Відблиском весняних, великодніх, купальських та інших вогнів він очищає людей, тварин, ліс і все довкола.

Божий син приходить у кожну писанку, а тому вона, як та пара голубів, стала знаменням кохання. В її красі зачарована краса і пошана до світу наших далеких прапрадідів, безмежна радість життя і непохитна віра у краще майбутнє. Споглядаючи майстерно вишиті різнобарвними нитками рушники й сорочки, а чи квітучий вінок з барвінку, а чи слухаючи спів, який зачаровує нас своїм магічним ритмом, скрізь і всюди ми відчуваємо дух Полеля, творця прекрасного. Тоді ще завзятіше хочеться жити, творити, пізнавати його таємницю.

Самобутність і творчо-геніальна душа орія, яка ще в ті далекі часи сягала у піднебесну височінь, не скам'яніла, не спинила свого лету і сьогодні, бо то душа світла Божого, Полеля. В тій душі, у найпотаємніших глибинах, у багатющій символіці захована внутрішня таїна життя орійця, яка так ніжно промовляє до нас у казці, в легенді, у замовлянні чи в обрядовій пісні. Зоряне небо предків від найвіддаленіших часів єднало нас своїм світлом нового життя в одну безперервну цілість для далекого майбутнього та вічності.

Темні сили лякаються стріл Полеля, тому наші предки з глибокої давнини саме Полелю та його сонячному палкому промінню приносили у пожертву перші паростки всіляких рослин та злаків. Батьки-діди наші знали і вірили в те, що могутньому богу двері у потойбічний світ завжди відчинені, бо коли він спускається в тамте царство, то все довкола завмирає і приходить зима, а коли повертається звідти воскресає.

Зачувши перші заклики весни: "Ой ти, Сонечко, засвіти, засвіти, Землю-Матінку пригорни, пригорни", Полель разом із чарівною сестрицею Лелею на золотій колісниці, запряженій білосніжними лебедями, повертається з Вирію. Весняним ласкаючим вітерцем, леґенем-юнаком лине він з небес чистим повітрям, дзвінкоголосими струмками-дунайчиками, зрідка теплим дощиком, радуючи всяке зело. Щасливий Полель, що дарує землі радість життя, пробуджує в закоханих найкращі почуття, а коли приходить пора весіль поєднує їхні люблячі серця. Щасливі ті люди, які народжуються під голубим небом у світлі Полеля, даруючи йому пісні і радощі своєї любові до Матері-Землі. Тож завжди у віках залишиться благословенна у світлі дня першородителька племен наших, велика мати небесних богів-близнят Лелі і Полеля, богиня світової гармонії премудра Лада.

ВОЙТОВИЧ Валерій Миколайович
МІФИ ТА ЛЕГЕНДИ ДАВНЬОЇ УКРАЇНИ


    фейсбук