Найбільшим морем, що омиває Україну, є Чорне море, яке має площу близько 422 000 км2, глибину до 2245 м, солоність до 18% о. Це - внутрішнє море басейну Атлантичного океану, що омиває береги України, Росії, Румунії, Болгарії, Грузії і Туреччини. Протокою Босфор, Мармуровим морем і протокою Дарданелли пов'язане з Середземним морем, Керченською протокою - з Азовським морем.
Найбільші затоки Чорного моря розташовані у його північно-західних берегів (Каркинітська, Каламітський, Ягорлицька). Температура води морської поверхні взимку від 0 ° до + 8 ° С, влітку до + 26 ° С. Північна частина моря, що омиває береги України, внаслідок невеликих глибин (80 ... 120 м) та отримання у літній період теплих річкових вод прогрівається краще, ніж південна його частина. У Чорне море впадають ріки Дунай, Дністер, Південний Буг, Дніпро.
У західній та східній частинах моря є дві кругові поверхневі течії, спрямовані проти годинникової стрілки.
Чорне море має найбільшу серед морів Європи товщу сірководневого зараження. Унікальність його полягає в тому, що воно є як би "двоповерховим". У його верхньому, опрісненому шарі, насиченому киснем, зосереджена майже вся органічна життя (понад 2000 видів морських організмів).
Починаючи з глибини 150 ... 200 м і до самого дна (до 2245 м) вода Чорного моря позбавлена киснем і заражена сірководнем. У цьому "нижньому поверсі" моря немає органічного життя, крім сірководневих бактерій. Незначне сірководневе зараження існує і в інших морях світу: Балтійському (тут сірководневе зараження має антропогенний характер), Каспійському морі-озері і в Перській затоці.


    фейсбук