Тваринний світ водойм представлений організмами, які є або їжею для риби, або її ворогами. Багато риби на ранніх стадіях розвитку харчуються різними найпростішими, головним чином інфузоріями і Коловертки (коропові, оселедцеві та ін.) Істотну роль у харчуванні риб грають і черви. Серед них необхідно відзначити вільноживучих круглих хробаків, яких виявляють у харчових грудках синців та лящів, а також малощетинкових, що зустрічаються в їжі більшості риб, які споживають безхребетних, що живуть у грунті. Однак деякі черв'яки є паразитами риб.

У водоймах зустрічаються і п'явки, що впливають на риб різним чином: дратуючи їх шляхом укусів, висмоктуючи кров, як переносники заразних хвороб і, нарешті, створюючи сприятливі умови для зараження бактеріями і грибами.

Найважливішим об'єктом харчування риб є молюски, особливо донні. У зв'язку з інтенсивним розвитком такого молюска, як дрейссена, в більшості водоймищ Дніпра багато риби перейшли на харчування їм, що зумовило їх високу вгодованість. Зокрема, плотва за цим показником не поступається тарані Дніпровсько-Бузького лиману. Слід зазначити, що на рибах можуть паразитувати глохидії - личинки двостулкових молюсків.

Велику роль в житті риб грають ракоподібні. Ними харчуються, особливо на ранніх стадіях розвитку, як хижі, так і мирні риби. Однак деякі ракоподібні, наприклад циклопи, можуть поїдати личинок риб, а ряд видів часто паразитують на рибах. Окремі види є переносниками глистових захворювань.

Важливе значення в харчуванні риб мають комахи, особливо личинки комарів-толкунца, поденок, бабок, веснянок та ін Деякі риби полюють і за дорослими комахами. Зауважимо, що багато комахи та їх личинки - хижаки, що знищують ікру, молодь і навіть дорослих риб.

Такі хижі риби, як щука і сом, харчуються земноводними, зокрема жабами. Але окремі їх види, наприклад зелені жаби, можуть знищувати мальків риб. Пуголовки майже всіх земноводних є конкурентами в харчуванні молоді риб.

Істотної шкоди рибному господарству можуть завдавати плазуни, наприклад водяний вуж і болотна черепаха, які харчуються рибою. Рибоядние птиці - чаплі, чайки, лисиці, яструби, баклани, качки та ін - Також знищують багато дорослої і часто великий за розміром риби. Вони ж переносять глистяні захворювання риб. Харчуються рибами й окремі види ссавців - видра, ондатра, кутора, водяний щур.

Як бачимо, водойма - дуже складний природний об'єкт. У ньому немає організмів, які могли б існувати відірвано від інших тварин і рослин та неживих компонентів. В кожній водоймі існує кругообіг речовин, в якому беруть участь як живі організми, так і неживі речовини. Всі елементи кругообігу тісно пов'язані між собою, і порушення дії одного з елементів викликає порушення структури і життя всього водойми. Система знаходиться в деякій рівновазі й здатна відновлювати його, якщо втручання лише порушує цю рівновагу, а не руйнує самих зв'язків, не викликає екологічної катастрофи. Тому обов'язок кожного - своїми діями сприяти зміцненню сформованих зв'язків у водоймі, що забезпечить високу природну рибопродуктивність, тобто щорічну рибну продукцію, що отримується за рахунок природної їжі.

 


    фейсбук