Тиса - один з великих приток Дунаю. Її довжина - 966 км. На території України розташовано лише верхів'я ріки, довжина якого складає 201 км.

Тиса починається на північ від м. Рахова злиттям річок Чорна і Біла Тиса й приймає свої праві притоки: Тересву, Тереблю, Ріку, Боржаву, Латорицю та Уж. Всі вони своїми руслами прорізають гори й разом з водами несуть камені, пісок, мул, які відкладаються в низов'ях рік. Більшість їх мають пороги, водоспади, круті берегові схили.

Після виходу з гір характер рік різко змінюється. Їх долини розширюються, береги стають низькими, течія тихим і спокійним. Русла розбиваються на рукава. Багато річок починають змінювати своє русло, блукаючи по заплаві, в результаті чого утворюються заплавні водойми, прибережжя яких заболочуються. Під час зимових відлиг, весняних паводків, літніх і осінніх дощів рівень води в річках різко підвищується. Різниця між високим і низьким паводком мінлива. Для Тиси вона становить від 7 до 10 м.

У верхній течії Тиса - гірська річка, що протікає в розламі гірського хребта, покритого лісами. Обидва схилу долини тут круті та високі. Місцями вони є й берегами ріки, опускаючись безпосередньо у воду. Перебіг річки настільки стрімко (2-3 м / с), що перехід убрід, незважаючи на мілководдя, скрутний. Глибина річки - 0,3-1,2 м, ширина - 10-40 м. Дно кам'янисте, у руслі зустрічаються валуни.

Гірський характер Тиса зберігає до Великого Бичкова, нижче якого вона змінює західний напрямок на північно-західній, протікаючи паралельно схилам відрогів гірського хребта. Долина річки розширюється до 8-9 км, утворюючи широку заплаву, складену з пухких відкладень. Прибережні луки чергуються із чагарниками й рідкими дубовими й березовими гаями. Швидкість течії зменшується, досягаючи 1,2-2 м / с. Русло розширюється до 50 - 100 м, глибини становлять до 1 м на перекатах і до 4 м на плесах. Воно дуже звивисте, часто дробиться на рукава, розділені островами. У таких місцях ширина русла може досягати 1 км.

Нижче м. Хуст Тиса знову перетинає гірський хребет. Долина її звужується, ледве перевищуючи по ширині 1 км. Береги обривисті, їх схили вкриті лісами. Такий характер ріка зберігає до виходу з гір на Закарпатську низовину, до с. Виноградового. Ширина заплави тут збільшується до 20 км і більше. Вона складена з суглинку і глини з прошарками піску та торфу. У заплаві багато боліт, стариць. Русло річки дуже звивисте. Ширина його - не більше 80-130 м, глибини в середньому не перевищують 1-2 м. Швидкість течії зменшується до 0,6-1,2 м / с. Річка несе багато зважених у воді частинок, які нижче за течією осідають на дні, а під час повені - і в заплаві. У гірських ділянках дно русла покрите піском з галькою, в рівнинних - піщані перекати чергуються з мулистими місцями.

Водний режим Тиси значною мірою залежить від річного розподілу опадів. Весняна повінь тут починається в березні і триває до травня, коли в горах тане сніг. У рівнинній частині воно триваліше, ніж в гірській. У гірських ділянках підйом рівня води спостерігається влітку і восени в період випадання рясних дощів. Найбільш низький рівень води буває із грудня по лютий і в серпні - вересні.

Гірські ділянки Тиси взимку не покриваються льодом через велику швидкість течії. Трохи нижче за течією в суворі зими утворюється слабкий лід, а в рівнинній частині лід тримається від 1 до 3 міс, досягаючи товщини 0,2-0,5 м.

У верхній течії Тиси найбільш численні форель, харіус, ялець-андруга, ян, бистрянка, минь, рідко зустрічається лосось дунайський. У її середній течії частіше виявляються головень, ялець-андруга, ян, уклея, бистрянка, підуст, вусань, піскар, голець, щиповка, минь, рідко - стерлядь, лосось дунайський, ялець, рибець, чехоня, чоп. В нижній течії Тиси в уловах частіше зустрічаються щука, головень, ян, плотва, уклея, бистрянка, белоглазка, підуст, вусань, піскар, гірчак, щиповка, сом, минь, смугастий йорж, рідше - рибець, чехоня, окунь, судак, йорж та інші види.

Тиса має багато приток. Найбільшим правобережним припливом є Тересва. Її довжина - 56 км. Вона починається поблизу пос. Усть-Чорна злиттям річок Мокранка і Брустранка. Від верхів'я до с. Дубового річка прорізає Полонинський хребет. Тому вона тут має дуже вузьке русло (ширина - 20-40 м), що пролягає в долині шириною 100-400 м. Швидкість течії - 1-2 м / с.

Нижче с. Дубового долина розширюється до 1-2 км. Русло річки стає розгалуженим, нестійким, в ньому багато островів. Ширина річки - 30-60 м, глибина - 0,5-2 м, швидкість течії - 0,5-1 м / с.

У верхній течії Тересви найчастіше зустрічаються форель, харіус, ялець-андруга, ян, бистрянка, вусань, голець, минь, а в середньому - крім зазначених видів, головень, підуст, піскар і щиповка. В нижній течії річки частіше можна зустріти щуку, голавля, гольяна, плотву, бистрянка, білоглазка, подуста, вусача, піскаря, гольця, в'юна, сома й зрідка - рибця й чехоня, а також окуня, судака і йоржа.

Правий приплив Тиси - річка Теребля - впадає в неї у сел. Буштино і має довжину 91 км. Верхня течія Тереблі розташоване у вузькій глибокій долині. У с. Синевир річка з південного напрямку переходить на південно-східне і до с. Лази протікає по порівняно м'яким і легкорозмивних глинистих сланцях, де ширина долини досягає 1 км.

Трохи нижче Теребля протікає серед кам'янистих порід, що викликає значне звуження долини, яка розширюється до 2-3 км лише нижче с. Драгово, де річка тече по Солотвинської западини і розмиває більш м'які породи. У самому нижньому плині русло її звивисте, дробиться на рукава, розділені піщано-гальковими островами.

Верхня течія Тереблі багате на такі види риб, як форель, харіус, ялець-андруга, ян, бистрянка, вусань, голець, минь і підкаменьщик. У середньому її течії форель зникає, але з'являються, крім перерахованих, головень, підуст, піскар і щиповка. В нижній течії річки зникають харіус і ялець-андруга, але додаються щука, білоглазка, в'юн, сом, а іноді - рибець, чехоня, окунь, судак, йорж і ін.

Ріка, довжина якої становить 92 км, впадає в Тису у м. Хуст. Її русло у верхній течії вузьке, в нижньому - кілька розширюється і розпадається на окремі рукава. Ширина русла в межень - 80-150 м, швидкість течії - 0,4-0,8 м / с. На всіх ділянках річки мешкають ян, бистрянка, голець і минь. Лише у верхів'ї виявляється форель, в середній течії - щиповка і рідко - ян, а в нижньому - звичайні щука і плотва, зрідка зустрічаються жерех, белоглазка, лин, в'юн, сом, судак і рідко - окунь, йорж і деякі інші види.

Водосховище «Теребля - Ріка», створене в 1956 р. в результаті побудови греблі і зарегулювання стоку річки Тереблі, має витягнуту звужену форму, високі круті береги, великі глибини (до 40 м), що коливається рівень і різко мінливі швидкості течії, що надає йому гірський характер. Тут мешкають вусань, головень, форель, лосось дунайський, ян, голець, бистрянка і піскар. Завезено стерлядь, форель, а також байкальський омуль.

Боржава має довжину 106 км. Вона зберігає гірський характер лише у верхній частині до с. Довге, де тече у вузькій долині. Швидкість течії - 0,6-1,2 м / с. Нижче с. Довге річка з південного напрямку повертає на південний захід, перетинає невисокий хребет Вулканічних гір і виходить на Закарпатську низовину, де в неї вливається річка

Іршава. При виході в передгір'я долина Боржави розширюється до 3-4 км. Вся прилегла частина заплави під час повені затоплюється. Вона покрита болотами, луками і лісами. Швидкість течії Боржави невелика. Дно і береги мулисті.

У верхній течії Боржави частіше зустрічаються форель, харіус, ялець-андруга, ян, бистрянка, вусань, голець, минь і підкаменьщик. У її середній течії зникають форель і харіус, але з'являються головень, уклея, підуст, піскар, гірчак, підкаменьщик, зрідка - рибець і чехоня. В нижній течії до них додаються щука, в’язь, плотва, белоглазка, а також більш рідко зустрічаються риби: лящ, густера, сазан, карась, сом, окунь, судак, йорж.

Латориця - притока Бодрога - правобережного притоку Тиси. Із загальної довжини 191 км на території Закарпатської області проходить 144 км. До м. Мукачево вона має гірський характер, нижче - набуває рис рівнинної річки, широко розливається в період повені. Русло дуже звивисте, блукаюче по долині, замулене. Його ширина - 80 м, швидкість течії - 0,4-0,6 м / с. Русло в багатьох місцях обваловано.

У верхній течії Латориці мешкають форель, харіус, ян, бистрянка, вусань, голець, минь, підкаміньщик. У її середній течії форель та харіус перестають зустрічатися, але зате з'являються головень, уклея, рибець, чехоня, підуст, піскар, гірчак і чоп. В нижній течії річки видовий склад іхтіофауни збагачується за рахунок щуки, язя, плотви, жереха, ляща, білоочки, густери, лина, карася, сазана, щиповки, сома, окуня, судака і йоржа.

Річка Уж протікає по території Закарпатської області в межах 107 км із загальної довжини 133 км. Тут розташована її гірська частина, і лише невеликий відрізок річки протікає по рівнині. У гірській частині Уж приймає то поздовжнє, то поперечний напрям щодо хребтів цієї області Карпат. Долина в багатьох місцях сильно звужена. Русло річки звивисте, кам'янисте. Кам'янистий характер зберігається навіть в Ужгороді, де річка виходить на рівнину.

У верхній течії річки мешкають форель, харіус, ян, бистрянка, вусань, голець, минь і підкаміньщик. У середній течії форель і харіус зникають, а з'являються стерлядь, ялець, головень, уклея, рибець, чехоня, підуст, піскар, гірчак і чоп. В нижній течії річки рибне населення поповнюється за рахунок щуки, плотви, жереха, ляща, білоочки, густери, лина, карася, сазана, щиповки, сома, окуня, судака і йоржа.

На багатьох річках Закарпаття вздовж русел споруджені дамби, завдяки яким при підвищенні рівня води заплави річок не заливаються. Для отримання електроенергії на деяких річках побудовані греблі, вище за течією яких виникли водосховища, що використовуються і з рибоводно метою.

 


    фейсбук