На північ від Кілійського гирла Дунаю розташовано понад 25 озер. Деякі з них мають значні розміри, наприклад Ялпух, Кугурлуй, Кагул, Китай, Катлабух. Більшість озер з'єднується з Дунаєм або його рукавами за допомогою проток і каналів, що мають різну довжину, ширину та глибину. Походження цих озер різне. Одні з них є залишками морських заток, інші - плавневими озерами і старицями, що з'явилися в результаті заносу старих русел річки. В даний час рівень води більшості озер регулюється за допомогою шлюзів та інших гідротехнічних споруд.

У всіх придунайських водоймах мешкають червоноперка, густера, уклея, лящ, судак, йорж, окунь, щиповка, в'юн. Але зустрічальність різних видів у кожній водоймі неоднакова.

Озеро Кагул має площу близько 105 км2. Його довжина - 24 км, найбільша ширина - 11 км, найбільша глибина - 2 м, а під час високого водопілля - 7 м. Озеро складається із двох частин: вузької - вершини й широкої - основного плеса, що з'єднується з Дунаєм протокою Векіта.

Західний і східний береги верхньої частини озера високі, круто обриваються до його долині, і тільки від вершини озера на північ тягнеться низька засолена долина річки Кагул. У межень між крутим обривом корінного берега і урізу води утворюється смуга узбережжя, покритого вологолюбними рослинами. Крутий високий берег зі сходу тягнеться до південного кінця широкої частини озера, звідки круто повертає на північний захід. Північно ¬ західної, західної та південної сторонами широка частина Кагула примикає до низької плавневої заплаві Дунаю. Дно озера на великому протязі плоске, покрито в основному сірими іламі, у прибережній зоні - злегка замуленими пісками.

У Кагулі найбільш часто зустрічаються сазан, жерех, червоноперка, сом, щука, окунь, густера, лящ, значно рідше - судак, лин, карась і зовсім рідко - в’язь, чехоня, рибець та ін

Ялпух - найбільше на Україну прісноводне озеро з придунайських водойм. Його площа - близько 220 км2, довжина - 39 км, найбільша ширина - 7 км, найбільша глибина - 4,6 м. На півдні Ялпух з'єднується широкою протокою з водоймою Кугурлуй.

Східний і західний береги озера Ялпух в більшості випадків круто обриваються до долини. Тільки місцями корінний берег знижується більш полого. Круті береги тягнуться вздовж всього озера. У вершині його долина переходить у заплаву річки Ялпух довжиною 142 км. У нього ж впадає річка Карапурт довжиною 30 км. Вони оживають лише в період весняного водопілля і рясних дощів, в літній же час пересихають.

В Ялпух - Кугурлуе найбільш часто зустрічаються сазан, краснопірка, окунь, щука, лящ, густера, рідше - сом, жерех, судак, плотва і зовсім рідко - язь, лин, карась, рибець, чехоня та ін

Сап'ян - найменше з усіх придунайських озер. Його площа - 8 км2, найбільша глибина - 1,2 м. На півдні Саф'ян підходить до дунайської заплаві й з'єднується вузьким протокою з заплавних водоймою Довге, який в свою чергу повідомляється з озером Катлабух.

Західні та східні береги озера високі, круті та місцями обривисті. Дно плоске, поступово поглиблюється до центральної частини водоймища. Воно вкрите товстим шаром мулу з великою домішкою рослинних залишків, а у очеретяних заростей до них домішується мертва черепашка.

Катлабух складається з основної широкої (південної) частини, витягнутої верхньої (північної) частини (вершина) і двох заток

- Гасан і Ташбунар, розташованих з боків вершини. Його площа - близько 60 км2, довжина - понад 20 км, найбільша ширина - 6 км, найбільша глибина - 2 м, довжина затоки Гасан - 5, Ташбунар - 4 км.

Береги озера високі, обривисті, їх висота досягає 8-10 м. Між обривом і урізу води є смуга узбережжя шириною 50-500 м. Місцями корінний берег обривається до урізу води. Тільки південний берег озера низький. Його широке узбережжя поступово зливається з Кілійської заплавою Дунаю. З останнім озеро з'єднується короткою протокою.

Дно Катлабух поступово поглиблюється до центральної частини водоймища. У прибережній частині воно покрито піском з домішкою глини або гальки, трохи глибше - замуленим піском, а в центральній частині - сірим мулом. В озеро впадають невеликі річки: Ташбунар (довжина - 37 км), Великий Катлабух (48 км) і Єніка (26 км).

В Катлабух з риб найбільш численні сазан, щука, краснопірка, окунь, жерех, карась, лящ, судак і сом, рідше зустрічаються язь, рибець, чехоня й бички. Кілька біднішими на рибу Саф'ян.

Озеро Китай розділений на два плеса - північний і південний, з'єднані між собою вузьким гирлом. У цій вузькій частині поперек озера насипана дамба з мостом, по якому проходить гужова дорога. Площа озера - близько 50 км2, довжина - 24,5 км, найбільша ширина - 3,7 км, найбільша глибина - 5,5 м. Його суглинні береги круто обриваються до урізу води. З півдня водойма відділений від дунайських плавнів широкою низькою перемичкою, через яку проходить штучний канал, що з'єднує озеро з Кілійським рукавом Дунаю. Південний берег низький. Дно центральної частини водойми (як північного, так і південного плеса) покрито сірим мулом, який лише біля берегів переходить у злегка замулений грунт. В озеро впадають річки Кіргіж-Китай (63 км) і Алліяга (65 км).

В озері Китай багато бичків, сазана, карася, щуки, жереха, червонопірки, густери, менше - ляща, окуня, судака, рибця та деяких інших видів риб.

 


    фейсбук