Річка вливається в Київське водосховище з правого боку, нижче гирла Прип'яті. Довжина Тетерева - 385 км. Він бере початок поблизу с. Лисогоркі Житомирської області, де становить собою невеликий потічок, В верхній течії річки дно і береги скелясті, в середньому і нижньому - піщані, у зв'язку з чим русло непостійне. Ширина його в верхів'ї становить 3 -10 м, в середній і нижній течії - До 40 -100 м, а в гирлі - до 200 м. У верхній течії переважають круті, високі береги, у нижній частині - низькі, затоплені.

Майже до Радомишля течія Тетерева швидка, в окремих місцях є перекати і навіть водоспади. Більш спокійний плин в нижній частині річки. Вище р. Житомира в неї впадають три притоки - Гнилоп'ять, Чуйка і Лісова Кам'янка. З них найбільш значна Гнилоп'ять (99 км), яка характеризується високою швидкістю течії. Більш спокійно тече ліва притока - річка Ірша (128 км), а також правий - Здвиж (145 км). В даний час їх русла в багатьох місцях перегороджені греблями, вище яких утворилися водосховища і ставки.

У Тетереві та його притоках мешкають щука, плотва, ялець, головень, в’язь, ян, червоноперка, жерех, вівсянка, лин, підуст, піскар, уклея, бистрянка, густера, лящ, гірчак, карась, голець, в'юн, щиповка, окунь, йорж, минь, бичок-пісочник і деякі інші риби. Найбільш численні плотва, ялець, верхівка, уклея, густера, піскар і окунь.

 


    фейсбук