Південніше м. Чигирин на правобережжі Кременчуцького водосховища розташований Тясмин. Він починається у с. Нижні Верещаки на Кіровоградщині. Довжина - 194 км. Верхня ділянка русла розмиває піски та інші легкі породи. У середній течії річка врізається в кристалічні породи. Від р. Сміли до м. Чигирин Тясмин знову протікає в піщаних відкладеннях, а в пригирловій частині проходить через кристалічні породи.

Від Сміли річка спочатку тече на північний схід до с. Вергуни, потім повертає на південний схід і досягає Чигирина. Тут вона приймає сток заболоченої лівої притоки - річки Ірдинь, довжина якої лише 23 км. В її басейні багато лісів і боліт.

Береги Тясмину у м. Сміла невисокі. Нижче і майже до гирла правий берег крутий, лівий - піщаний, пологий. У заплаві велика кількість стариць. В окремих місцях на берегах річки є великі яри, по яким в русло річки вноситься мул. Це обумовлює його замулення та освіта островів, між якими річка тече окремими звивистими рукавами. Лише в самому пониззі заплава Тясмину не заболочуються. У гирлі вона з'єднується з заплавою Дніпра. В даний час заплава Тясмину відділена від Кременчуцького водосховища дамбою, а його води насосами перекачуються в водосховище. У багатьох місцях русло ріки перетворено в канал, заплава частково осушена.

У Тясмині найчастіше зустрічаються плотва, головень, краснопірка, вівсянка, піскар, уклея, густера, гірчак, карась, рідше щука, в’язь, окунь.

Правою притокою Кременчуцького водосховища є річка Цибульник (55 км), в якій видовий склад риб майже такий же, як і в Тясмині.

 


    фейсбук