Лиман розташований між гирлом Дніпра, який вливається в нього декількома рукавами, і Чорним морем, сполучаючись з останнім через Кінбурнську протоку. Довжина лиману - близько 62 км, в самому вузькому місці його ширина становить близько 4, в найбільш широкому - до 18 км. Уздовж південного таврійського берега на відстані 0,5-2 км від нього тягнеться ряд кіс і островів, що відокремлюють від основного плеса водойми значну частину мілководдя.

Південний берег лиману низинний, піщаний, північний

- Крутий, стрімкий, порізаний балками і ярами, складний з червонуватих глин. На північному березі є два миси - ділянки узбережжя, вдаються в лиман. Ці миси, а також розташовані приблизно навпроти них виступи південного берега ділять лиман на три частини: східну, куди впадає Дніпро; центральну, де зливаються Дніпровський і Бузький лимани; західну, яка з'єднується з морем.

Глибини лиману в середньому становлять 4-6 м, в судноплавному каналі вони збільшуються до 7-8, зрідка - до 10-12 м. Прибережна частина (особливо біля південного берега) мілководна - глибини не перевищують 1 - 3 м. Найбільш глибоководна центральна частина лиману, найменш - східна.

В даний час води лиману помітно осолонені. Їх солоність зростає з наближенням до Чорного моря. Рівень води в значній мірі залежить від дії згінно-нагінних вітрів.

Рибне населення в лимані представлено морськими прохідними, напівпрохідними і місцевими видами. Тут зустрічаються білуга, осетер, севрюга, оселедець, пузанок, чорноморська кілька, тюлька, хамса, щука, тарань, бобирець, краснопірка, жерех, вівсянка, лин, уклея, густера, лящ, рибець, чехоня, гірчак, карась, короп, щиповка , сом, колючка, морські голки, кефаль, атерина, луфарь, сонячна риба, судак звичайний, судак морський, окунь, перкаріна, зеленушка, морська собачка, бички, глоса. Зрідка трапляються чорноморський лосось, головень, в’язь, річковий вугор, берш, носарь, річкова камбала.

 


    фейсбук